Oslo er årets klimavinner

Oslos kretløpsbaserte avfallsystem vant i dag prisen for årets lokale klimatiltak. – Oslos avfallsystem er et eksempel på at hovedstaden går foran som en viktig klimaaktør og bidrar med innovative og effektive tiltak, sier miljøbyråd Guri Melby.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Prisen ble delt ut under Zero-konferansen, der Chelsea Clinton tidligere på dagen uttalte at "Oslo er en av verdens mest bærekraftige byer".

Konkurransen om årets lokale klimatiltak arrangeres i år for tredje gang av miljøstiftelsen Zero og KS, Kommunesektorens organisasjon. Vinneren er blitt plukket ut av en jury bestående av direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet (juryleder), tidligere justisminister Odd Einar Dørum, styreleder Gunn Marit Helgesen i KS og daglig leder Marius Holm i Zero.

Guri Melby mottar prisen for årets lokale klimatiltak på vegne av Oslo kommune på Zero-konferansen 2

Guri Melby mottar prisen for årets lokale klimatiltak på vegne av Oslo kommune på Zero-konferansen 2
Foto: Marit Vea

I år konkurrerte Oslo mot «Akershus EnergiPark», Sogn og Fjordane med batteridrevet kabelferge, Østfold med 100 biogassbusser og Holmestrand med «Heis i fjell» for enklere kollektivbruk.

Miljøbyråd Guri Melby i Oslo er stolt over Oslos vinnerprosjekt.

– Oslos kretsløpsbaserte avfallssystem bidrar både til reduserte klimagassutslipp, bedre lokal luftkvalitet og gjenvinning av verdifulle ressurser som finnes i kildesortert avfall, fortsetter Melby.

– I 2012 fikk hele Oslos befolkning mulighet til å kildesortere matavfall. Systemet med grønn og blå pose har gjort det enkelt for folk å ta hånd om avfallet sitt på en miljøvennlig måte. Det har ført til at osloborgere nå kildesorterer mer enn noen gang. Det er vi veldig fornøyde med, samtidig som vi jobber for at enda mer av avfallet skal kildesorteres, sier Melby.

– Innføringen av utvidet kildesortering er et stort og viktig miljøprosjekt – også i internasjonal sammenheng. Oslo har verdens største anlegg for optisk utsortering. Oslo kommune har også investert i et moderne biogassanlegg som produserer biogass og biogjødsel av matavfall. Biogass fra avfall og kloakk ble i 2012 til drivstoff for 39 busser og 100 tyngre kjøretøy, forteller Melby.

– Det er stor interesse, både nasjonalt og internasjonalt for å lære av Oslos erfaringer og resultater knyttet til dette prosjektet. Oslo er den første store byen i verden som gjennomfører et system med optisk sortering for hele byen. Vi håper våre erfaringer kan gi andre byer verdifulle innspill når de skal utvikle egne løsninger, sier Melby.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**