Vil frede dynamittmuseet på Sætre

Henrik Arctander (14) er glad om dagen. Grunnen er at Buskerud fylkeskommune vil frede Dynamittmuseet på Engene i Sætre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Henrik Arctander

Foto: Ellen Lysenstøen

Henrik var bare 12 år da han tok til å interessere seg for Dynamittmuseet etter en Minnefinnegruppe på skolen. Han inviterte til folkemøte, stablet venneforeningen på beina igjen og engasjerte politikerne for å beholde dynamittmuseet. Nå blir hans kamp kronet med seier.

Les mer om Henriks kamp her: Lover å ta vare på museet).

– Fabrikken er en viktig del av vår felles historie i Hurum. Det er denne fabrikken som sørget for at Sætre ble bygd, så den betyr mye, sier Arctander.

Eierne Orica ville jevne bygningene med jorda da de mente museet var en tikkende bombe. Men departementet for samfunnsberedskap og sikkerhet (DSB), mente at eksplosjonsfaren var veldig liten.

– Området må fredes, mener Turid Kolstadløkken, teamleder for kulturminnevern i Buskerud fylkeskommune. – Det er trolig det siste bevarte anlegget av sitt slag og er av nasjonal verdi. Området ble midlertidig fredet i 2007 da det ble truet av rivning av eieren, det australske selskapet Orica, sier hun.

To år senere varsler Fylkeskommunen at de skal starte opp saksbehandlingen for å få fattet et endelig fredningsvedtak for anlegget.

FAKTA
Dynamittfabrikken på Engene var i drift fra 1876 til 1976. Av de 500 som bodde i Sætre i 1900, levde to tredeler av fabrikken. Noen år etter at produksjonen ble stanset, åpnet daværende eier Dyno Industrier et sprengstoffhistorisk museum i den gamle fabrikken. Årlig besøkte mellom 400 og 600 museet inntil eieren Orica la det ned i 2007.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**