Nå kan du surfe på T-banen i Groruddalen

Fredag 24. januar starter testing av senderne som skal gi lynrask mobilsurfing i tunnelene mellom Risløkka og Vestli på Grorudbanen. Samferdselsbyråd Guri Melby deltok på åpningen sammen med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**


Fredag 24. januar starter testing av senderne som skal gi lynrask mobilsurfing i tunnelene mellom Risløkka og Vestli på Grorudbanen. Dette vil gjøre at kunder av Telenor, NetCom og Tele2 nå vil merke at de kan få 3G og 4G-dekning i tunnelene der det før bare har vært 2G-dekning (også kalt Edge).

Grorudbanen er først ute med å få raskt datanett i tunnelene, fordi denne var stengt en periode i høst, og Telenor dermed fikk tilgang til tunnelene i lengre tid. Grorudbanen har 70.000 daglige reisende, som nå vil få tilgang til rask datasurfing mens de reiser.

Guri Melby åpner 4g dekning på T-banen i Groruddalen

Foto: Frida Blomgren

– Det er viktig for miljøsatsningen i Oslo at kollektivtilbudet er attraktivt. Når det nå blir mulig å lese epost og nyheter, og streame musikk og video på T-banen, håper vi det vil føre til at flere velger kollektiv til daglig, sier byråd Guri Melby.

Sporveien og Telenor inngikk en avtale i april 2013 om utbygging av det råeste mobilnettet i T-baneverden. 46 kilometer med strålekabel skal strekkes gjennom tunnelene for å gi rask surfing på mobil og nettbrett på t-banen. Dekning på t-banenettet i Oslo blir bygget ut som et spleiselag mellom Telenor, NetCom og Tele2, og alle de tre operatørenes kunder vil få tilgang til rask datasurfing etter hvert som det blir bygget ut. Totalt investerer de tre selskapene om lag 90 millioner kroner i t-banedekningen.

Utbygging av høyhastighets dekning på T-banenettet i Oslo er en tidkrevende oppgave, fordi jobben må gjøres i løpet av noen få nattetimer når T-banen er stengt. Det tar derfor tid å komme i mål med utbyggingen, men dekning på enkeltstrekninger vil bli åpnet fortløpende etterhvert som utbyggingen er ferdig. Neste strekk ut er strekket mellom Ullevål og Storo, samt mellom Volvat og Jernbanetorget. Her starter arbeidet med utbygging i løpet av de neste par ukene.

Med unntak av Lørenbanen skal arbeidet ferdigstilles innen utgangen av 2015. Lørenbanen kommer senere på grunn av stor utbygging i området. Dekningen mellom tunnelene vil variere. Utbygging av t-banedekningen langs Grorudbanen er ikke ferdig, slik at selv om det nå blir 3G og 4G inne i tunnelene, kan det fortsatt være strekninger hvor kunder ikke vil oppleve slik rask surfing.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**