Leon Bodd til minne

Minneord om Leon Bodd, mangeårig tillitsvalgt og folkevalgt for Oslo Venstre, av Trine Skei Grande, Ola Elvestuen og Odd Einar Dørum

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**


Advokat Leon Bodd døde 18/3 89 år gammel. Leon kom fra en familie som klarte å komme seg til Norge fra Litauen. Senere måtte han flykte sammen med 3 søsken og foreldre til Sverige i 1942, på grunn av sin jødiske bakgrunn. Mange andre, også i hans egen familie, var ikke så heldige at de klarte å flykte. Kanskje var det også derfor han i hele sitt voksne liv var opptatt av å skape trygghet for alle mennesker han møtte.

Leon ble en suksessrik advokat og forretningsmann. Like aktivt som han levde sitt yrkesliv, levde han ut sitt engasjement for å hjelpe mennesker og ideelle formål han brydde seg om. I alle år deltok Leon i Venstres arbeid, nasjonalt, i Oslo, i Ullern bydelsutvalg og i Oslo bystyre. Leon sto på for gjeldsofre, han slåss for at eldre borgere skulle ha rettferdige kår, var Vålerenga-patriot og brennende opptatt av internasjonale spørsmål. Det kom bl.a til uttrykk i hans engasjement for norsk EU-medlemskap, i foreningen Én Verden og kanskje mest dramatisk og effektivt for Litauens sak ved oppløsningen av Sovjetunionen.

Leons kontor på Aker Brygge ble kontaktpunkt for litauiske myndigheter i deres kontakt mot omverdenen i de dramatiske frigjøringsdagene. På samme måte som den unge flyktningen tok del i norske polititropper fra Sverige etter 1942, kunne den 67-årige Leon spille en nøkkelrolle i et frihetsdrama. For landet hans forfedre forlot, ble han en bergingsmann. For det ble han hedret av den nye unge staten.

Vi har aldri opplevd et mer sjarmerende og effektivt innslag i utallige valgkamper for å nå frem til velgere for Venstre enn Leon. Vi husker spesielt da Leon i arbeidet for å sikre enerom på sykehjem samarbeidet med fangene i Oslo fengsel om et viktig budskap: Vi har enerom, sa de — og det syntes de at eldre borgere også skulle få. Vi minnes i takknemlighet en levende borger, og et usedvanlig raust og varmt medmenneske.

Trine Skei Grande, Ola Elvestuen, Odd Einar Dørum
Nekrologen stod på trykk i Aftenposten torsdag 20. mars

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**