Etter ni år er endelig det siste Lambda-vedtaket fattet

I bystyremøtet i kveld ble det siste formelle Lambda-vedtaket fattet, ni hele år etter at Venstre foreslo å flytte Munch-museet til Bjørvika i bystyret. -Venstre er ikke det største partiet i bystyret, men på en dag som denne, føles det nesten litt sånn, sier Espen Ophaug.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**


– Det har tatt ni år, men endelig har vi fått flertallet i bystyret med oss. Da Kjell Veivåg fra Venstre foreslo dette i 2005, fikk det kun Venstres stemmer. Kunst og kultur er de meste sentrale uttrykk for menneskers sameksistens. Munch- og Stenersen-samlingen er unike i internasjonal sammenheng. Tiden er inne til å gi disse samlingene en tydeligere plassering i byens kulturliv. Dette er en stor seier for kunst- og kulturlivet, og ikke minst en byutvikling som vektlegger miljø sterkt, sier Espen Ophaug, nestleder i byutviklingskomiteen og leder i Oslo Venstre

For Munchmuseet er nå bare en liten del av planene som bystyret vedtok i dag. Det er nesten 20 år siden Odd Einar Dørum fra Venstre tok til ordet i Aftenposten for å flytte havna ut av byen og realisere Fjordbyen. Nå blir det 800.000 kvadratmeter til kultur, næring og bolig. Ophaug mener at møtet mellom byen og fjorden i Bjørvika, blir en helt ny måte å oppleve urban kvalitet på.

-Det blir et område vi ikke har sett maken til i Norge tidligere, med havnepromenader, offentlige torg, parker og en masse kvaliteter hele byen vil ha glede av. Ca. 28.000 mennesker skal bo og arbeide i området som blir lagt rett ved landets største kollektivknutepunkt, og med gangavstand til det meste man behøver, sier Ophaug.

I det nye Bjørvika er det nemlig planlagt butikker, gatekafeer og mulighet for kulturopplevelser, der kulturbyråd, Anne Siri Koksrud Bekkelund, mener Lamda vil spille en særlig rolle.

-Jeg er glad for at Venstre ikke gav opp kampen da forslaget vårt ble nedstemt. Det nye museet vil gi gode lokaler for konservering, forskning og formidling. Tilbudet til barn vil kunne bli blant verdens beste. Med sin uvurderlige samling og sitt nye bygg vil det nye Munchmuseet være sterkt posisjonert for å tiltrekke seg og ta imot viktige utstillinger, som kan bidra til en dypere forståelse av Edvard Munchs kunst, men som også vil styrke byens kunsttilbud og den generelle kunstinteresse.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**