Billigere barnehage for dem med dårlig råd

Marit Brochmann, Asker Venstre
Marit Brochmann, Asker Venstre, Foto: Asker Venstre

Noe av det viktigste vi kan jobbe med i Asker er å legge bedre til rette for de familiene som har det tøft. De synes kanskje ikke så godt i velstående Asker, men mange familier har lave inntekter som blant medfører at barna ikke går i barnehage. Alle trenger en god start i livet, og opphold i barnehagen er særlig viktig for de dårligst stilte barna.

Gledelig er det derfor at det fra 1. mai innføres nasjonalt minstekrav til reduksjon i foreldrebetalingen for familier med inntekt under 473 000. Reduksjonen i makspris de siste årene har først og fremst kommet familier med middels og høy inntekt til gode. Innføringen av dette forslaget innebærer en endring i denne praksisen. Dette er et målrettet tiltak fra for å treffe økonomisk vanskeligstilte småbarnsfamilier.

Ordningen sikrer at ingen familier betaler mer enn seks prosent av inntekten for en barnehageplass. Dette vil si at selv om maksprisen for en normal barnehageplass øker med 100 kroner fra samme dato, vil nesten alle familier med inntekt under 455 000 betale mindre for barnehageplass enn før. Jo lavere inntekten er, jo billigere blir barnehageplassen. For eksempel vil en familie med inntekt på 350 000 kroner, etter den nye ordningen betale 1909 kroner i måneden for en barnehageplass. Det betyr at familien sparer 7 381 kroner i året sammenliknet med den nye maksprisen. For å finansiere bevilgningen om et nasjonalt minstekrav, blir maksimalprisen samtidig økt med 100 kroner per måned, til 2 560 kroner. Barnehagen vil fortsatt være rimelig uansett inntektsnivå: Selv for dem som betaler økt makspris, er prisen fortsatt lavere enn det den var i 2011.

For oss i Venstre er dette god politikk i tråd med våre sosialliberale verdier. Vi tror barnehageplass er med på å gi barn fra svake familier en god start i livet – det vil øke barnets mulighet til å realisere sitt potensial.

Marit Brochmann, Asker Venstres 4. kandidat kommunevalget 2015

Jostein F. Tellnes, Asker Venstre 1. kandidat kommunevalget 2015

Innlegget sto på trykk 6. mai 2015

Les innlegget på Budstikkas sider

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**