En krone fra hver til Nepal?

«I lys av den store jordskjelvkatastrofen i Nepal» starter ordføreren sin sak til formannskapet, og følger opp med store tall og fakta som skremmer og absolutt ikke oppleves som noe «lys»!

Nepal er sterkt rammet, hvor flere tusen er omkommet, en til to millioner mennesker har akutt behov for mat, vann og husly og enda flere millioner er sterkt skadelidende for fremtiden! Katastrofen berører også internasjonale klatrermiljøer og store nasjonale og internasjonale kulturskatter.

Vi blir ydmyke av hva en kultur i et av verdens fattigste land må gå igjennom, for hvordan det må oppleves for de menneskene som er sterkest rammet og for deres usikre fremtid. Asker kommune har ved slike store katastrofer gitt en symbolsk pengestøtte. Formannskapet har et disposisjonsfond som dekker internasjonale gaver og egne tiltak i løpet av året, og slike bevilgninger er derfor lett å håndtere hele året!

Asker Venstre har ved flere slike katastrofer foreslått at vi må vise større giverglede på vegne av kommunen. Både for å vise en politisk holdning og som en nødvendig støtte når store internasjonale katastrofer rammer.

Ordføreren har stått på at en krone per innbygger er et greit nivå, og samtidig fått det avstemt med sin kollega i Bærum. Denne gangen hadde hun også fått det avstemt med AP og Kristiansen før møtet, men ikke kontaktet noen andre partier.

Asker Venstre synes det er viktig å få sagt følgende til alle askerbøringer, folkevalgte og ordføreren – Asker kommune har ressurser og muligheter for egne innbyggere, og vi må være et forbilde for andre når det gjelder som mest!

Asker Venstre har derfor bedt om at formannskapet får en ny sak hvor vi legger opp til en annen praksis ved støtte til internasjonale prosjekter og katastrofer. Samtidig som Ordføreren sto på den ene krona, orienterte hun formannskapet om at Statsministeren hadde hevet det nasjonale beløpet denne gangen fra 30 til 130 millioner. Bør ikke dette også ha betydning for at Asker skulle endre sin støtte?

Asker Venstre har en sterkt ønske om at Asker kommune viser sin styrke som «verdens beste» også,ved at vi som kommune ser vår rolle i et internasjonalt perspektiv. Jeg oppfordrer ordføreren spesielt til å gå foran og ved at hennes engasjement i det internasjonale arbeidet må vise seg igjen i kommunens handlinger.

Asker Venstre vil at kommunen bytter ut krona med minimum en tier per innbygger som en generell endring og i tillegg være åpne for å kunne gi mer avhengig av omfang og behov!

Av Ingvild Tautra Vevatne, gruppeleder for Asker Venstre

Innlegget sto på trykk i Budstikka 2. mai 2015

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**