Er tigging straffverdig?

Marit H Meyer, Foto: Olav Heggø

FrPs Trond Ellingsen vil bruke loven mot tiggere – i hvert fall dersom de blir kjørt i bil og har mobiltelefon.

Ellingsens svarinnlegg til Asker Venstre 11. Mai handler egentlig ikke om tiggere som sådan. Det handler om østeuropeere som tigger i Norge. Vi kan alle være enige om at tigging ikke er ønsket. Spørsmålet er om det skal forbys, eller skal vi søke andre og bedre løsninger.

Årsakene til tigging kan være mange. I dag er det rom fra Øst-Europa vi ofte ser. Tidligere har det primært vært andre utsatte grupper som har møtt forbipasserende med en bønn om hjelp. Venstre ønsker ikke å lage forbud ut ifra hvem som sitter på gata med koppen. Det er sjelden enkelt å finne gode og varige løsninger på komplekse samfunnsmessige utfordringer. La oss ikke henfalle til å bruke lovverket når vi alle vet at dette ikke løser noe annet enn annet enn rent kosmetiske aspekt.

Ellingsen forarges over at tiggere fra Øst-Europa «spiller på våre følelser». Hvordan tiggere framstår har alltid vært gjenstand for forargelse hos en del. Men vi skaper ikke lovverk med følelsene våre. Vi skaper det ut ifra en grunntanke om rett og galt, om hva som er straffverdige handlinger og hva samfunnet må beskytte seg mot. For Venstre er ikke tigging en straffverdig handling.

Når tiggerforbud ble debattert i kommunestyret gikk ikke Høyre direkte imot et forbud. Derimot ønsket Asker Høyre å avvente litt fra å se hva andre kommuner gjorde. Har ordfører Lene Conradi tatt stilling til dette spørsmålet nå?

Av Marit H. Meyer, 2. kandidat for Asker Venstre

Innlegget sto på trykk i Budstikka 19. mai 2015

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**