En tryggere og enklere hverdag

Foto: Jo Straube

I Oslo har vi tjenester tilgjengelig nesten døgnet rundt, butikker med sen stengetid og et yrende kulturliv. Men ett viktig tilbud følger ikke resten av samfunnets rytme: Barnehagene. I dag var Venstres Guri Melby på politisk kvarter for å debattere mer fleksible åpningstider i barnehage mot Erik Lunde fra KrF.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Guri Melby – Barnehagetilbudet er mangelfullt for de som ikke har normal arbeidsdag. Over én tredel av yrkesbefolkningen er i jobber med unormal arbeidstid, skift og turnus. Ikke alle kan gå fra jobb klokken fire, og Venstre ønsker å skape en tryggere og enklere hverdag for foreldre og barn i denne situasjonen, forklarer Melby.

I Sverige er kveldsåpne barnehager et vanlig tilbud, og i 2012 gikk nesten 5000 svenske barn i barnehager som var åpne på kvelds- og nattestid. I stedet for at foreldrene må finne halvgode løsninger som kanskje gjør at barna er hos ulik barnevakt hver gang, har foreldrene her et godt og trygt alternativ, der barna kan tilbringe tid med pedagoger som kjenner dem.

– Det er ikke et alternativ for alle å bytte jobb, og vi har allerede store rekrutteringsutfordringer til uvurderlige yrker som politi, sykepleiere og brannmenn. Hvis alle småbarnsforeldre skulle si nei til skiftarbeid og turnus ville mange næringer og offentlige tjenester fått problemer, fortsetter Melby.

Forskning på kveldsåpne barnehager viser at tilbudet brukes for å muliggjøre foreldrenes yrkesdeltakelse, og at barna trives. Melby understreker at fleksible åpningstider selvfølgelig ikke betyr at barnehagen skal ta over omsorgen for barna, kun at dagen vil stokkes litt annerledes.

– I Oslo er én av fire aleneforelder, og i en by med mange innflyttere er det ikke alle som har en tante eller bestefar i nærheten. Barna får en trygg og god ettermiddag i en barnehage de kjenner og trives i, og foreldrene får mulighet til å tilbringe flere våkne timer med barna. Ellers kan foreldrene kanskje ikke ta jobben de har behov for eller de må si opp jobben de har.

Hør debatten her.

 

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**