Verdige miljøprisvinnere

Vinnere av Hurum Venstres Miljøpris 2015: Sissel og Tor-Erling Gransæther på Eplegården på Storsand., Foto: Per Zaring

Eplegården ligger ved Oslofjorden på Storsand. Etter 15 år er det en veletablert liten bedrift som er kjent i markedet for sine kvalitetsvarer. Da Sissel og Tor-Erling Gransæther overtok gården ønsket de å tenke nytt rundt gårdsdriften og valgte å satse på epler.

Miljøprisnemnda sier i sin begrunnelse for tildelingen:

Eplegården er en klassisk miljøbedrift og et miljøskapende foretak for lokalmiljøet. Eplegården er et eksempel for andre bedrifter ved å arbeide godt med miljøforebyggende tiltak. De er også blitt Miljøfyrtårnsertifisert.

Miljøprisnemnda har bestått av Ingrid Gammelsæther (leder), Joseph Wagenheim og Henrik Arctander.

Ingrid Gammelsæther og Gunn-Torill Homme Mathisen overrekker Miljøprisen til Sissel og Tor-Erling Gransæther. Velg og vrak
Gransæther har laget eplemost siden 2000 og i gårdsutsalget selges bl.a. eplemost, eplechutney, eplemos, eplesirup, eplegele og spiseepler. Men du kan også få kjøpt andre gaveartikler og økologiske produkter. Faktisk er kun 10% av salget er spiseepler.

På Eplegården har de svært mange eplesorter, så man kan velge og vrake mellom gamle og nye favoritter. Blir man sulten kan man få servert Sissels eplekake, vafler eller populære kanelboller til kaffekoppen. Sesongen for gårdutsalget er fra midten av august og fram til jul.

Most landet rundt
Gårdens 4000 trær gir totalt 25 tonn epler. De henter også noen epler i Svelvik for å ha nok til eplemostproduksjonen. De distribuerer ikke selv, kundene kommer og henter.

Mange restauranter landet rundt har Eplegårdens eplemost på drikkekartet. Lokalt får man det servert på bl.a. på Holmsbu Bad. Man kan få laget sin egen etikett på flaskene, noe som er svært populært. Til høsten vil de også starte opp produksjon av eplecider.

Tor-Erling Gransæther
Tor-Erling Gransæther

Målet er økologisk eplehage
I 75% av eplehagen drives det integrert fruktdyrkning i motsetning til konvensjonell dyrkning. Målet er at hele eplehagen skal bli økologisk. Foreløpig har de et felt med 1000 trær som drives økologisk. Levetiden for et epletre er 20 år, og ettersom det nyplantes øker de antallet trær i det økologiske feltet.

De beste sortene for økologisk dyrkning er Aroma, Karin Schneider, Filippa, Discovery, Nanna, Katja, Katinka, Elstar og Prins. Hobbydyrkere bør velge blant disse sortene i hagene sine, mener Tor Erling. Aroma gir den beste eplemosen, forresten.

Miljøfyrtårn
Ekteparet har jobbet for at Eplegården skal bli Miljøfyrtårn, noe den nå er. Miljøfyrtårn er Norges mest brukte sertifikat for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar.

– Å være Miljøfyrtårn innebærer systematisk arbeid med miljøtiltak i hverdagen. Virksomhetene oppfyller krav og gjennomfører tiltak for en mer miljøvennlig drift og godt arbeidsmiljø, sier Tor-Erling.

Rød Prins - fotografens favoritt.
Rød Prins – fotografens favoritt.

Ekte eplevelser
På den flotte gården er de opptatt av å lage hyggelige omgivelser for gjestene. For like mye som å selge epleprodukter, så selger de opplevelser — eller eplevelser — som de foretrekker å kalle det. De inviterer til gårdsbesøk, møter og seminarer. Stedet er et populært utfartssted for barnefamilier og Sissels eplemuffins og kanelsnurrer er viden kjent.

Eplebrennevin
I 2011 startet de opp med destillasjon av eplebrennevin og opplevelsen rundt produksjonen av denne. De tilbyr omvisning i destilleriet med smaksprøver av eplesnaps (blank med mye smak av eple)til interesserte, noe mange grupper benytter seg av. Resten av satsen blir med tiden til Avec — lignende på calvados.

Resultatet av 5 tonn eple vil bli 500 eksklusive og nummererte flasker som vil bli solgt på Vinmonopolet, noe som tidligst kan skje i 2017, avhengig av hvordan satsen utvikler seg. Men det viktigste er ikke å produsere mange flasker – det de er opptatt av er å selge opplevelsen knyttet til produksjonen av brennevin.

Eplegården på Storsand
Eplegården på Storsand
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**