Program 2015 – 2019 – Kongsvinger Venstre

Kongsvinger Venstres program 2015 – 2019, fullstendig versjon.

Folk først – hvorfor vi tenker som vi gjør
Valget i 2015 er et lokalvalg. Det er likevel nødvendig med en presentasjon av Venstres ideologiske grunnlag. Det vil fortelle deg hvordan Kongsvinger Venstres representanter i kommunestyret vil tenke i fremtidige lokale saker som ikke er programfestet.
Liberalisme som basis
Venstre er et liberalt parti som prioriterer gode løsninger for enkeltmennesket framfor å ri prinsipper og bevare systemer som ikke fungerer. Vi er ikke imot at private løser offentlige oppgaver, såfremt det foregår i regulerte og kvalitetssikrede former. Staten står aldri foran individet, og Staten skal aldri være et redskap for politisk makt. Makten tilhører folket, og politikerne er folkets representanter.
Venstrefolks liberale samfunnssyn vil alltid sette folk først. Liberalismen bygger på humanismen. Det enkelte mennesket har ukrenkelig og ubegrenset verdi og rett til å foreta sine personlige valg i full frihet. Denne respekten for enkeltmennesket innebærer også at vi alle har et ansvar for våre medmennesker og samfunnet vi lever i. Humanismen og liberalismen var avgjørende drivkrefter både for utviklingen av den norske velferdsstaten og for kunnskapssamfunnet. Velferdsstaten er ikke Arbeiderpartiets fortjeneste, men de har vært dyktige til å få det til å se slik ut.

Helhet
Venstres menneskesyn krever at vi lytter til andres argumenter og tar dem på alvor. Vi tar kunnskapsbaserte avgjørelser basert på godt dokumenterte fakta. Når vedtakene skal settes ut i livet, vil vi påse at jobben blir gjort skikkelig. Halvgjort arbeid er dårlig arbeid. Gode og langsiktige planer er en forutsetning for god og sikker framdrift.
Venstres liberale hovedprinsipper:
Frihet gjelder overalt, for alle
Det personlige ansvaret er ufravikelig
Alle har ansvar for hverandre, for miljøet og for kommende generasjoner
Virkelig frihet forutsetter fellesskap og rettferdighet
Alle er likeverdige, men ingen er like
Politikk skal fremme livskvalitet og menneskelig vekst
Politisk makt skal komme nedenfra
Makt skal spres og balanseres
Den liberale staten er upartisk, sterk og begrenset
Liberalere er optimistiske og alltid underveis

De viktigste områdene

Venstres fire hjørnesteiner er skole, miljø, verdiskaping og velferd. Klarer vi å finne gode løsninger innenfor disse områdene, får vi et godt lokalsamfunn.
Skole, utdanning og forskning er basis for landets og Kongsvingers framtid. Vi trenger nye og innovative løsninger på miljøproblemene, samferdselsstrukturen, utdanningssystemet, helsesektoren, rusomsorgen og næringslivet. Norge har alltid vært en råvareleverandør, og funnet av oljeforekomstene på 60-tallet har i liten grad endret på det i andre sektorer. Vi selger stort sett ubehandlet vare. De fleste innser nå at oljealderen går mot slutten, og det haster med å finne andre bein å stå på. Vi har enorm kunnskap på mange teknologiske områder, og den skal vi leve av i framtida. Vi må foredle og videreutvikle denne kunnskapen. Venstre vil satse stort på utdanning og forskning.
Miljøet har alltid vært en fanesak for Venstre. Vi mener at dagens klimaendringer i stor grad er menneskeskapt, og vi har en forpliktelse overfor kommende generasjoner til å gjøre noe med det. Vi kan gjøre mye med enkle midler, men det betinger aktiv innsats og vilje både fra politikere og innbyggere. Mange tiltak koster oss verken krefter eller penger. Halverer vi husholdningenes mengde av matavfall, er verdens sultproblemer i prinsippet løst.
Venstre er en aktiv forkjemper for fornybar energi. Oljevirksomheten har virket som en sovepute for utviklingen på dette området. Hvorfor skal vi bruke penger og tid på forskning og utvikling, når vi bare kan hente ut rikdom fra havbunnen? Men er det vår rikdom? På 40 år er vi nær ved å tømme klodens nordområder for ressurser som har ligget der i millioner av år. Er de våre, fordi vi tilfeldigvis er nordmenn? Er de våre, fordi vi tilfeldigvis lever i det mikroskopiske tidsrommet 1969 – 2020?
Verdiskaping. Småbedriftene er Norges næringsmessige ryggrad. 90 prosent av Norges næringsliv er små bedrifter med 1 – 50 ansatte. Til tross for dette, er næringspolitikken bygd opp som om vi fremdeles lever av tungindustri. Venstre er drivkraften bak en aktiv politikk som sikrer småbedriftene sosiale rettigheter og belønner initiativ og risikovilje. Det må ikke nødvendigvis være lukrativt å starte egen virksomhet, men den skal i alle fall ikke være dødsdømt på forhånd, og det skal ikke gå på helsa løs å starte et foretak som kan gi mange gode arbeidsplasser. Det er i dag en risikosport å starte en liten bedrift, fordi man er nødt til å gi avkall på en rekke sosiale rettigheter og dessuten pådra seg en mengde byråkratiske plikter. Venstre er på parti med småbedrifter og etablerere. Like rettigheter og levelige rammebetingelser må være en selvfølge for alle bedrifter.
Velferd. Venstre vil prioritere innsatsen i velferdspolitikken for dem som trenger det mest. Vi må ta det viktigste først. Vi må bekjempe fattigdom og helseproblemer hos barn og i barnefamilier. Mange barn får også sine rettigheter krenket innenfor familien. En styrking av familievernet er et rimelig og effektivt tiltak for å forebygge vold og overgrep i nære relasjoner. I tillegg vil Venstre på riksplanet prioritere viktige velferdsoppgaver som styrket rusomsorg, eldreomsorg og psykiatriske helsetilbud. Kommer det føringer fra myndighetene til kommunene på disse områdene, må det følge penger med direktivene.

De lokale sakene !

Politisk samarbeid
Kongsvinger Venstre har sittet i posisjon i perioden 2011 – 2015, i koalisjon med Høyre, Pensjonistpartiet, Fremskrittspartiet, KrF og Senterpartiet. Senterpartiet trakk seg fra samarbeidet midt i perioden.
Vår lokale koalisjon har fungert godt og fått utrettet mye. Kongsvinger Venstre går derfor til valg på en videreføring av dagens samarbeid.

Samfunns- og byutvikling

Mer makt og ressurser må overføres til kommunene fra Staten. Gode beslutninger tas nær de beslutningen gjelder. Kongsvinger Venstre mener at tiden nå er inne for å se nærmere på vår tilknytning langs øst-vestaksen. Det er naturlig å gjøre en slik vurdering i forbindelse med debatten om kommunesammenslåinger.
Venstre mener at en større kommune i Sør-Hedmark vil gi flere fordeler enn ulemper. Store tjenester som skole, barnehage og eldreomsorg vil påvirkes lite av en kommunesammenslåing fordi de uansett ytes der hvor folk bor. For mindre og sårbare fagmiljøer vil det være godt å bli større. Mye administrasjon og planarbeid i kommunene er nå dobbeltarbeid, og disse ressursene kan brukes bedre i en større kommune. Vi tror også at en stor kommune vil bli en mer slagkraftig regional utviklingsaktør og en enhet som vil ha større gjennomslagskraft overfor sentrale myndigheter.
Kongsvinger Venstre ønsker et levende sentrum og er positive til en godt regulert fortetting som fører til bosetting i sentrum og de sentrumsnære områdene. Det er spesielt viktig å bygge rundt kollektivknutepunkter. Det bør tas særlige hensyn til områder som har historisk verdi, selv om de ikke formelt er vernet – for eksempel Midtbyen. Venstre er glad for den positive utviklingen på stasjonssida, med ny optimisme og aktivitet. Vi ønsker ikke kjøpesenterlignende detaljhandel utenfor sentrum eller noen av grendesentrene fordi dette vil utarme sentrum. Venstre vil ha et våkent øye på arealbruk. Vi bør unngå å bygge ned jordbruksarealer.
Kongsvinger Venstre er tilhenger av en gang- og sykkelbro over Glomma, forutsatt akseptable byggekostnader.
Det er blitt fint i Glommengata og Jernbanegata, og flere gater står for tur. Vi støtter en estetisk opprustning i sentrum og i grendene. Estetikk er ikke bare pynt, men en viktig faktor for trivsel og stolthet. At Kongsvinger og grendene rundt er blomsterpyntet, er ingen luksus, men et signal om hvem vi er og hva vi vil. Opparbeiding/vedlikehold av parker og grøntområder er identitetsskapende tiltak som gjør byen bedre å bo i og mer attraktiv å flytte til.
Kongsvinger Venstre åpner for at 16-åringer skal få stemmerett ved lokalvalg. Det er en stor fordel at de unge kan stemme mens de fremdeles går på skolen. Skolen bidrar til bevisstgjøring av politiske mekanismer, og denne kunnskapen bør benyttes i praksis mens den er fersk. Venstre tror at stemmerett vil øke ungdommens politiske engasjement og øke valgdeltakelsen.
Venstre vil prioritere nødvendig vedlikehold av kommunens eiendomsmasse. Vi er på etterskudd, og bør øke innsatsen.
Vi ønsker å fortsette med åpne planprosesser, åpne møter, TV-overførte kommunestyremøter og andre tiltak som gjør innbyggerne i Kongsvinger delaktige i kommunens utvikling.
Venstre har vært med på den økonomiske snuoperasjonen i Kongsvinger og i den omfattende prosessen Omstilling 2012. Vi vil fortsatt stå for en ansvarlig økonomisk politikk. Videre vil vi alltid prøve å finne de beste løsningene for kommunens drift. Gjør vi de riktige tingene? Gjør vi dem på best mulig måte? For Venstre er det viktig å lære av andre og å ha mot til å avslutte tiltak vi ser ikke fungerer.
Venstre ser den enorme verdien i frivillig innsats. Å gjøre noe for andre gir mening og glede både for dem som deltar og de som nyter godt av den frivillige innsatsen. Vi vil stimulere dette arbeidet gjennom ubyråkratisk veiledning og nettverksbygging, slik at flest mulig får muligheten til å ta del i positive aktiviteter sammen med andre i lokalmiljøet. Frivilligheten må ikke få dø ut pga utbrenthet, manglende ressurser og fravær av anerkjennelse. Kongsvinger Venstre ønsker ikke å gjøre forskjell på organiserte klubber, lagidretter og mindre velorganiserte aktiviteter. Vi ønsker å ansette en frivilligkoordinator og vurdere opprettelsen av enda en frivilligsentral som i hovedsak skal koordinere småjobber.
Vår region trenger flere arbeidsplasser, og Norge trenger nye arbeidsplasser som en del av omleggingen til en grønnere økonomi. Nasjonalt har Venstre stått bak en lang rekke tiltak for å gjøre det lettere å starte og drive bedrifter, fra skatt og sosiale ordninger til tilgang på kapital og forskningsresultater. Kongsvinger Venstre vil videreføre kommunens sterke satsing på nyskaping i næringslivet og vil se dette i et regionalt perspektiv. Vi støtter arbeidet med å frita næringslivet for eiendomsskatt på produksjonsmidler.
Venstre er positiv til å ta i mot flyktninger til kommunen vår, og vi ønsker å øke antallet noe. Kommunen har lyktes dårligere enn andre kommuner i å integrere flyktningene i arbeidslivet. Dette må vi bli mye bedre på. Venstre vil utfordre kommunen til en dugnad sammen med næringslivet, lag og foreninger. Vi må slippe flyktningene inn i samfunnet, ikke bare inn i landet.
Venstre vil gjenopprette Flerkulturelt råd i Kongsvinger. De ulike rådene må ha tilgang til sekretærhjelp fra kommunen og de må få sakspapirer i god nok tid før politisk behandling.
Venstre vil spille på lag med jord- og skogbruksnæringene, som er svært viktige i vår region. Næringene må følge nasjonale miljøkrav, men innenfor disse er det viktig f.eks. å oppgradere veinettet i skogen og fjerne flaskehalser for tømmertransport. Venstre vil legge til rette for at mer av tømmertransporten går med tog.
Kongsvinger Venstre oppmuntrer til gardsturisme og småskalaproduksjon av mat og drikke i lokale foretak. Venstre er motstander av rigide regler for boplikt. Det bør være enklere å omsette landbrukseiendommer, og utviklingen i landbruket tilsier at vi bør stimulere til andre bruksområder som både bevarer kulturlandskapet og tar vare på gardsdriften. Kommunen bør stimulere til utvikling av virksomheter som Grønn omsorg og Inn på tunet.
Venstre vil fortsatt bevilge penger for å bevare Byen vår som drivkraft for lokale aktiviteter og arrangementer. Byen vår står for en viktig del av kommunens tjenester. Vi oppmuntrer til samarbeid mellom næringsdrivende for å promotere regionens handel, kompetanseutvikling og turisme.
Torgmiljø. Kongsvinger Venstre ønsker et levende sentrum, og tror at et mer vitalt torgmiljø kan bidra til dette. For å få til regelmessige torgdager, vil vi invitere torghandlere fra flere bransjer – for eksempel grønnsakdyrkere, gardsbutikker, brukthandlere, fiskebil, isbil, private selgere osv. som kan fylle torget på faste dager.
Venstre går inn for at Kongsvinger fortsetter sitt engasjement i Finnskogen Natur & kulturpark. Dette er et samarbeid på tvers av kommunegrensene og riksgrensen som koster kommunen under 100 000 kroner i året. Kongsvinger er en av fire ”portaler” til Finnskogen, og vi ønsker at denne statusen utnyttes til det ytterste.
Venstre vil slå et slag for bruk av tre, og ønsker at alle kommunale prosjekter bruker tre som byggemateriale i størst mulig utstrekning. Vi har råvarene og kunnskapen. Kongsvinger bør være trekommunen i Norge.

Miljø og samferdsel

ENØK og omlegging til fornybar energi vil hjelpe Norge til å oppfylle sine klimaforpliktelser. Kommunen må kontinuerlig vurdere energibruken i sine virksomheter og bygg, og velge de mest miljøvennlige løsningene.
Kommunens virksomheter bør kontinuerlig vurdere sine innkjøp i et miljømessig perspektiv. Leasing av elbiler og ladbare hybridbiler er nå blitt konkurransedyktig pga fritak for mva. Kommunen må legge om til leasing av miljøvennlige kjøretøyer. Også drosjenæringen og kollektivtransporten bør stimuleres til å velge ny, miljøvennlig teknologi.
Kongsvinger Venstre vil si ja til utbygging av mikro-, mini- og småkraftverk der ikke vesentlige natur- eller kulturverdier er til hinder for dette.
Venstre vil at det skal være trygt, hyggelig og lettvint å sykle. Vi vil videreføre arbeidet med å tilrettelegge byen for fotgjengere og syklister. Et viktig prinsipp i neste periode er at alle nye veier utstyres med gode gang- og sykkelmuligheter. Der trafikken ikke går for fort, bør enklere og billigere sykkelveier/-felter vurderes. Vi ønsker en bysykkelordning.
Kongsvinger Venstre vil støtte alle forslag som forbedrer kollektivtrafikken i Kongsvinger og til og fra Kongsvinger. Vi trenger et velutviklet busstilbud både i byen og til og fra grendene. Ungdom bør få rabattordninger som gjør at de har råd til å benytte tilbudet. Bybussen bør utvide kveldstilbudet. Dette er både et samferdsels- og byutviklingstiltak.
Venstre er et togparti og har nasjonalt bidratt til en betydelig økt satsing på jernbane. Kongsvingerbanen bør få Intercitystandard med dobbeltspor. I påvente av dette ønsker vi å framskynde bygging av flere krysningsspor og lengre perronger. Det bør vurderes «dobbeltdekkere» på Kongsvingerbanen. Alt dette vil gi kortere reisetid, hyppigere avganger og mer gods på bane. På den måten kan Kongsvinger-regionen bli mer attraktiv både for næringsetablering og tilflytting. Vi ser på togforbindelsen mellom Oslo og Stockholm som et stort aktivum som må utnyttes bedre. Venstre arbeider også for elektrifisering av Solørbanen.
Vi støtter og oppmuntrer arbeidet med en logistikksentral/fraktterminal i Kongsvinger. Kommunens beliggenhet er enestående i Skandinavia. Vi støtter forslaget om etablering i Gropa ved Granli. Norges største tømmerterminal bør på sikt flyttes ut av sentrum.
Venstre ønsker en årlig refleksaksjon i samarbeid med Politiet. Kommunen produserer refleksbrikker som deles ut på skolene i sammenheng med en informasjonstime. Brikkene skal også være tilgjengelige på Servicetorget.
Kongsvinger Venstre vil satse på boligbygging i gang- og sykkelavstand fra tog- og bussterminalen.
Kongsvinger Venstre vil oppgradere stasjonsområdet. Det er viktig med god innfarts- og sykkelparkering, og gode lademuligheter for elbiler.
Flere barnehager og skoler bør bli miljøfyrtårn. Dette er en god og lærerik prosess for ansatte/lærere og barn/elever.
Kongsvinger er gode på gjenvinning i landsmålestokk. Venstre ønsker at vi blir enda bedre. Vi vil støtte nye tiltak på gjenbruksområdet og oppmuntre til et mer fornuftig forbruk gjennom informasjon og undervisning. Vi vil blant annet støtte og oppmuntre til opprettelsen av en Gjenbrukssentral som kan drives av pensjonister, arbeidsledige og aktuelle NAV-klienter, som kan få arbeidstrening og sosial kontakt ved å pusse opp gjenstander som ellers ville blitt kastet.
Venstre vil motivere til utskifting av gamle oljefyranlegg og oppgraving av tanker. Et kommunalt tilskudd på kr. 2000 vil bidra til fortgang i denne prosessen. Dette vil komme i tillegg til det statlige tilskuddet gjennom Enova.

Oppvekst og utdanning

Venstre vil at retten til barnehageplass skal gjelde for alle barn som fyller ett år senest innen utgangen av desember det året det søkes om barnehageplass. Det vil gjøre at barn ikke må vente til de er nærmere 2 år før de får barnehageplass.
Kongsvinger kommune skal være en aktiv og engasjert skoleeier. Målet er mest mulig læring og best mulig trivsel – for alle. Det må satses på tilpasset undervisning slik at alle elever får utfordringer som passer for seg. Kongsvinger-skolen må forvente noe av alle elever, også av dem som ikke forventer noe av seg selv.
Tidlig innsats er fortsatt viktig. Det er bedre å sette inn mye hjelp tidlig enn å oppdage for sent at en elev har strevd lenge.
Mobbing skal ikke forekomme i Kongsvingerskolen. Det må jobbes godt forebyggende, og man må raskt inn i mobbesaker. Kommuneledelsen må engasjere seg overfor skoler som har et mobbeproblem og ikke klarer å håndtere dette selv.
Den viktigste faktoren for læring er faglig sterke og engasjerte lærere. Venstre vil gi lærerne mulighet til faglig påfyll og inspirasjon ved videre- og etterutdanning.
Skoleledelse er et eget fag. Venstre vil øke kompetansen til rektorene.
Venstre vil gjøre forsøk med leksefri skole og lengre skoledag.
Venstre stiller seg bak beslutningen om å bygge én ungdomsskole på Tråstad. Forholdene på byens ungdomsskoler er ikke tilfredsstillende. Et nytt skolebygg vil gi moderne løsninger, miljømessige gevinster og rimeligere drift og vedlikehold.
Det trengs bedre og mer realistisk yrkesveiledning i ungdomsskolen.
Etableringen av Barn- og unge-enheten (BUE) har ikke vært helt vellykket. Det trengs klarere mål og tettere samarbeid mellom de ulike hjelpetjenestene for barn og unge. Innenfor rammene som lovverket setter trengs det bedre samspill med samarbeidspartnere i og utenfor tjenesten. Psykologkompetansen i BUE bør styrkes. Venstre vil vurdere å flytte helsesøstertjenesten tilbake til sentrum og gi helsesøstrene tilgang til faglig støtte i helseenheten. Helsesøstertjenesten er blitt styrket nylig. Vi vil følge med utviklingen videre og vurdere en ytterlige styrking.
Barneverntjenesten er fortsatt preget av mange saker, stor andel alvorlige saker og stor ressursbruk. Det trengs et krafttak for å endre arbeidsmåten i mer forebyggende retning og for å komme tidligere inn i familiene med tiltak som forhåpentlig kan bedre situasjonen for barna. Vi må legge til rette for gode barndommer i stedet for å reparere ødelagte voksenliv.
Kongsvinger Venstre vil videreutvikle og utvide Høgskolesenteret. Høgskolesentret bidrar til at flere får oppfylt sine drømmer om å ta høyere utdanning, og kommuner og næringsliv i regionen får tilført sårt tiltrengt kompetanse. Studenter på dette nivået og i denne alderen er verdifulle for byen og kommunen, enten de blir værende her eller ei. Et levende studentmiljø gir en levende kommune. Vi støtter Høgskolesentrets ønske om å flytte til sentrum, mellom Sentrum videregående og Tråstad.
Kongsvinger Venstre er positive til Politihøgskolen på Sæter. Vi vil så langt vi kan bidra til å innfri skolens ønsker når det gjelder treningsmuligheter, utvidelser og utvikling av studieår 3. Skolen er et positivt bidrag til bymiljøet, og dessuten en viktig bidragsyter på leiemarkedet for hybler og leiligheter.
Venstre ønsker å stimulere næringslivet til å ta inn flere lærlinger ved å fjerne arbeidsgiveravgiften for lærlinger. Lokalt vil vi jobbe for at kommunens virksomheter og private bedrifter skal ta inn flere lærlinger enn i dag. Mangel på lærlingplasser gjør at enkelte elever ikke får fullført sin videregående yrkesopplæring. Venstre vil øke lærlingekvoten i Kongsvinger til to lærlinger per 1000 innbyggere, dvs 35 plasser.

Helse, velferd og eldreomsorg

Kongsvinger Venstre går kraftig imot alle forsøk på å legge ned eller forringe vårt lokalsykehus. Etterhvert som vi blir flere eldre, vil behovet for sykehustjenester øke. Spesialfunksjoner må fortsatt samles i større enheter, men for de fleste pasientene med vanlige tilstander gir lokalsykehuset et meget godt tilbud. Vårt sykehus har et svært godt samarbeid med kommunene i sitt nedslagsområde, og dette må videreføres. I akuttsituasjoner er det viktig å komme fort til sykehuset. Hvis sykehuset mister akuttfunksjoner, vil dette gjøre Kongsvingerregionen til et mindre trygt sted. Sykehuset må videreutvikle sitt gode samarbeid med Ahus, som innebærer utveksling av personell og at sykehuset utfører planlagte inngrep på pasienter som står i operasjonskø på Ahus.
Hjemmeboende eldre: Venstre ønsker at den enkelte bruker kan forholde seg til færrest mulig omsorgsarbeidere. Dette er spesielt viktig for demente pasienter. Stadige endringer i møtet med hjelpere er ikke av det gode. Vi ønsker i størst mulig grad å gi brukerne faste, trygge og velkjente kontakter.
Kongsvinger Venstre vil ha et mer brukervennlig NAV. NAV oppfattes av mange som en del av problemet, ikke som en del av løsningen. Tjenesten har for ofte hatt preg av lang ventetid, utilstrekkelige tiltak og hyppige og umotiverte bytter av saksbehandlere. NAV må komme tidlig inn når folk faller ut av eller ikke klarer å komme inn i arbeidslivet. Det bør være klare mål og en realistisk strategi for å hjelpe folk til å komme i jobb eller utdanning. Dette kan kreve lydhørhet, fantasi og godt samarbeid med næringslivet. Vi tror NAV må bygge personlig tillit, både overfor brukere og samarbeidspartnere. Det er spesielt viktig med tett oppfølging i alle overganger. For folk som fyller kriteriene for uføretrygd eller andre stønader, må NAV ikke oppleves som unødig byråkratisk eller som en ekstra byrde.
Venstre vil at asylsøkere skal kunne arbeide lovlig mens de bor i mottak. Dette for at de skal ha et bedre liv, lære norsk og lettere bli integrert hvis de får opphold. Får de ikke opphold, har de gjort nytte for seg mot lønn og kanskje unngått noen av de skadevirkningene som lett kan oppstå under lange opphold i asylmottak.
Universell utforming. Kongsvinger Venstre vil fortsette arbeidet med å tilrettelegge byen for fysisk funksjonshemmede. Det skal være enkelt for alle å ta seg fram i Kongsvinger.
Vi vil yte kommunal støtte til borettslag som vil installere heis. Eldre og uføre kan bo lengre hjemme dersom de slipper trappene.
Rusmisbruk, forebygging og behandling
Rusmisbruk er et alvorlig problem også i Kongsvinger. Vi trenger både forebyggende tiltak, informasjon, holdningsskapende arbeid, foreldreinnsats, søskeninnsats, behandling, livredding, frivillig arbeid, vakthold, politiovervåking, tollkontroll, ettervern og oppfølging.
Aktivt politi- og tollarbeid rettet mot smuglere og langere kan redusere salg og misbruk.
Venstre vil øke kapasiteten innen legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Det er viktig å styrke oppfølgingen og rehabiliteringsdelen i denne behandlingen.
Venstre vil arbeide for rett til akutte rehabiliteringstiltak innen 24 timer etter avrusning. Tar det lengre tid, er det ofte for sent. Ettervernet må forbedres kraftig.
Gode tiltak på rusområdet krever tett samhandling. Kongsvinger Venstre vil etablere et regionalt samarbeidsorgan for alle involverte parter i rusomsorgen. Målet er å finne optimaliserte samarbeidsformer som fører til bedre tjenester overfor klientene og deres pårørende.
Kongsvinger Venstre vil sikre verdige boforhold for alle. Det er viktig å hjelpe folk med å skaffe seg privat eller kommunal bolig. Vi vil at beboere som har bodd i en kommunal bolig lenge, skal kunne overta boligen til markedsbetingelser.
Kongsvinger Venstre vil at kommunen fortsatt skal kjøpe tjenester fra Frelsesarmeen, slik at tiltakene Jobben og Linken kan videreføres.

Kultur

Venstre vil forsere arbeidet med å etablere permanente utstillingslokaler for Erik Werenskiolds kunst.
Kulturskolen har gjennomført en svært vellykket omlegging av sin virksomhet, og det er lange ventelister av barn og unge som ikke får noe tilbud. Venstre vil øke ressursene til kulturskolen.
Kongsvinger Venstre går inn for å øke den kommunale støtten til Teater i Glåmdal fra 3 til 5 kroner per innbygger. Dette betinger en tilsvarende økning fra de øvrige kommunene i Glåmdalsregionen.
Venstre vil være en pådriver for et kulturbasert næringsliv i Øvrebyen. Øvrebyen er en perle som bør være et levende, historisk miljø.
Venstre vil øke støtten til Kongsvinger bibliotek. Biblioteket er blitt en viktig møteplass som blant annet har stor betydning for integrasjon og samhandling mellom innvandrere og etniske nordmenn.
Venstre har støttet flytting av Vinger Ungdomsklubb til Folkebadet i Rådhuset. Vi ønsker å utvide åpningstida. Vi vil også stille oss positive til andre tiltak for ungdom som ikke finner seg til rette innenfor rammene av idrett og andre organiserte aktiviteter.
Venstre vil fortsette tradisjonen med den kommunalt bekostede Byfesten.
Venstre vil støtte Teaterguppa for psykisk utviklingshemmede, slik at dette viktige tilbudet kan holdes i gang.
Venstre vil jobbe for å få flere mindre kinosaler i Rådhusteatret.
Venstre ønsker å utnytte kommunens flotte svømmeanlegg til folkehelseformål og god svømmeundervisning. Reduserte åpningstider og økte priser er ikke veien å gå, og vi ønsker en vurdering og ny debatt om dette. Vi vil bidra til at Kongsvinger Svømmeklubb får muligheter til å drive sin opplæringsvirksomhet uten urimelige kostnader.
Kongsvinger Venstre mener at en skytebane ikke bør være lokalisert svært nær sentrale boligområder og byens sentrum. Vi ønsker å søke etter alternative plasseringer som reduserer støypåvirkningen.
Kongsvinger Venstre ønsker et aktivt samarbeid med alle idretter. Kommunens viktigste samarbeidspartner bør være Idrettsrådet, som alltid bør involveres og høres i saker som angår idretten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**