Venstre om Høvåg og kommunesammenslåing

Venstre heller mest mot et alternativ der vi søker mot Birkenes hvis det kan bedre tjenestetilbudet til innbyggerne begge steder. Selv om det geografiske tyngdepunktet i en slik kommune vil forskyves lenger bort fra Høvåg, så kan likevel mange løsninger som velges politisk og administrativt kunne passe Høvåg minst like bra som i dag siden Birkenes kommune og særlig de perifere sentraene der, har mer til felles med Høvåg enn Lillesand sentrum.

Men man kan ikke uten videre avvise noen aktuelle alternativer før viktige fakta ligger på bordet. Bedre tjenestetilbud til innbyggerne, ikke minst i forhold til større og bedre fagmiljøer i en storkommune, er argumenter man må ta med i diskusjonen. Men hvor langt må man reise for å motta tjenestene? Ikke alt kan foregå via telefon og internett. Skolestrukturen er lovet urørt i fire år. Hva skjer med ungdomsskolen i Høvåg etter det? En ulempe med en storkommune, selv om det opprettes bydelsutvalg, vil være at veien til makta blir lang og mulighetene for å nå fram med en sak som privatperson eller organisasjon blir mindre enn i dag. Hvem skal sitte i et bystyre i en storkommune? Blir det hvermansen som vi vet hvem er og kanskje kan identifisere oss med, eller blir det profesjonelle politikere med liten grasrotkontakt? Og greier man å unngå økt byråkrati?

Når det gjelder arealbruk, så har Kristiansand allerede bygd ut eller regulert for utbygging store deler av Randesund. Ønsker vi det samme i Høvåg på sikt? Hvordan vil vi at Høvåg skal se ut om 100 år? I den vedtatte «Regional plan for Kristiansandsregionen 2010-2050» utarbeidet i regi av knutepunktkommunene ble til slutt Hamrevannområdet mellom Dyreparken og Hamresanden valgt som det neste store utbyggingsområdet. Området mellom Sørlandsparken og Eidjord i Høvåg (inkludert Kvåse) var sterkt inne i diskusjonen, men ble til slutt vraket i denne omgang. Hvordan kan Høvåg i framtida sikre seg mest mulig innflytelse på egen utvikling og beholde sitt særpreg? Blir det som en liten del av en storkommune i utkanten av Kristiansand eller som en større del av en nabokommune til Kristiansand? Det er mange viktige spørsmål som trenger svar.

Alternativt kan kommunen også fortsette som i dag, på egne bein. Vi har en gunstig beliggenhet langs E18 med nok av arealer til boligbygging, industri og friluftsliv til å møte framtidas behov og utfordringer hvis vi klarer å forvalte dette på en fornuftig måte.

Jan Helge Kjøstvedt
tredjekandidat, Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**