Høringsuttalelse skal behandles politisk

3. kandidat Merete Haug og ordførerkandidat Gunn-Torill Homme Mathisen (V)., Foto: Hurum Venstre

Istiden stoppet akkurat der Verket i Hurum ligger i dag. All stein, sand og grus som ble dratt ned gjennom dalene til sjøen, la seg som et fjell på enden. Ved Verksryggen stoppet istiden. Men det er dessverre lite igjen av sandmorenen i Drammensfjorden – Svelviksand har utvunnet mesteparten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**


Da reguleringsplan for sandtaket på Verket var oppe til politisk behandling våren 2014 var det stor interesse for planen i lokalsamfunnet. Hele 175 husstander fra Verket og Bogen skrev under og protesterte mot reguleringsplanen. Det var ingen motaksjon som støttet Svelviksand AS. I kommunestyret fremmet Venstre og Frp forslag om å bevare Verksryggen og redusere området som Svelviksand skulle få utvinne i, men forslaget falt dessverre mot AP og Høyres stemmer.

Svelviksand AS på Verket i Hurum.
Svelviksand AS på Verket i Hurum.

Svelviksand AS har drevet grustaket siden 1915 og har nå søkt om driftskonsesjon for å ta ut grus fra forekomsten ved Verket. Forekomsten er anslått til totalt 9 500 000 m3, årlig uttak rundt 400 000 m3. Høringsfristen fra Direktoratet for mineralforvaltning var i utgangspunktet satt til 10. september 2015.

Aktive innbyggere har etablert en arbeidsgruppe bestående av Klokkarstua og Verket Nærmiljøforum, Verket og Bogen Velforening og Verket og Bogen Miljøgruppe. De har på vegne av de fleste beboere på Verket og i Bogen, jobbet for at politikerne skulle få mene noe i sakens anledning, ikke bare administrasjonen. Da måtte høringsfristen utsettes.

Saksbehandler i Mineraldirektoratet opplyste at synes å være uproblematisk å utvide fristen da søknaden allerede hadde ligget der i over ett år og tiltakshaver kan drive uttak uten restriksjoner fram til konsesjonen er behandlet.

Sandtaksområdet på Verket
Sandtaksområdet på Verket

Og nå er det klart: Høringsuttalelse om driftskonsesjon for Svelviksand AS skal ikke bare behandles administrativt, men behandles i Planutvalget.

Massivt press fra engasjerte innbyggere og flere politikere, deriblant undertegnede, førte til at kommunen søkte om og har fått innvilget utvidet høringsfrist til 30. september. Det gjør det mulig å behandle høringsuttalelsen politisk i det som vil bli det aller siste møtet i Planutvalget denne perioden, den 27. september.

Venstre oppfordrer alle innbyggere til å sende inn sine synspunkter om driftskonsesjon for Svelviksand AS i høringsuttalelser. Terskelen for å sende inn høringsuttalelser i saker som er viktig for ditt lokalsamfunn bør være lav. Høringsuttalelsen må ikke være omfattende og detaljert, det kan gjøres enkelt.

Dersom du vil at Hurums folkevalgte skal ta hensyn til dine synspunkter når kommunens uttalelse formuleres, så bør du sende inn din høringsuttalelse, med kopi til kommunen, i god tid før møtet den 27. september.

La det ikke herske noen tvil: Hurum Venstre vil gjøre det vi kan for å bevare Verksryggen og at ikke Norgeskartet må tegnes om!

Gunn-Torill Homme Mathisen
Ordførerkandidat

Merete Haug
3. kandidat
Hurum Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**