Innbyggerstyrt utvikling av Holmen

Jostein F. Tellnes og Marit H. Meyer, Asker Venstre
Jostein F. Tellnes og Marit H. Meyer, Asker Venstre, Foto: Svein Ivar Fors
Med gode planer kan Holmenområdet videreutvikles til en ny fjordperle i Asker. I kommende kommunestyreperiode kommer sannsynligvis reguleringsplan for Holmenområdet opp til behandling. Får vi en utvikling som understøtter områdets maritime kvaliteter og som ivaretar stedets innbyggere?
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Tettstedsutvikling berører svært mange mennesker og har stor betydning for blant annet stedets egenart, natur, kultur og trafikkavvikling. Nettopp derfor skal det være kommunen og fellesskapet som setter rammene for slik tettstedsutvikling. Utbyggeres planer kan ikke være avgjørende i slik utvikling.

Asker Venstre mener Holmens unike plassering, sjølinje og Neselva må legge viktige føringer på utviklingen av området. Det betyr at vi er skeptisk til planer som innebærer massiv bebyggelse helt ned mot sjøen og vassdraget, som både innebærer store utfyllinger i havnebassenget og som betyr at eksisterende bebyggelse avskjæres fra sjøen med forholdsvis høy bebyggelse.

Holmenskjæret, Asker.
Holmenskjæret, Asker. Foto: Tor A. Midtbø

Asker Venstre har derfor vært kritisk til de utviklingsplanene for Holmenområdet slik de er vedtatt i kommunedelplanen. Vi mener det burde vært lagt til grunn at utbyggingen i strandsonen mellom Fekjan og sjøen begrenses i høyde og omfang for å minimere fysisk og visuell avskjæring fra sjøen for eksisterende bebyggelse. Asker Venstre mener en utfylling i strandsonen ved Neselvas utløp, nedbygging av kantvegetasjonen og omfattende utfylling i havnebassenget må unngås. Tvert imot må havnebassenget ivaretas og Neselva bevares og kultiveres som et av de viktigste laks og sjøørret-førende vassdrag som drenerer til Oslofjorden i Akershus.

Akershus’ vedtatte planstrategi tilsier ikke en byutvikling på Holmen. Det er i dag ikke infrastruktur til å imøtekomme en slik utvikling i dette området. Venstre mener at området bør utvikles i et noe mer skånsomt omfang der nærhet og tilgjengelighet til sjøen sikres for alle. Dette innebærer både visuell og fysisk tilgjengelighet.

Når denne saken sannsynligvis kommer til ny behandling i en ny kommunestyreperiode så skal en reguleringsplan for området vedtas. I denne reguleringsplanen skal konkret utbyggingsareal, høyder på ny bebyggelse og utnyttelsesgrad bestemmes. Asker Venstre vil da jobbe videre for en utvikling av Holmenområdet – til beste for både dagens og morgendagens innbyggere.

 

Marit H Meyer og Jostein F. Tellnes

Les uttalelse fra Akershus Venstres årsmøte i 2013 om utbyggingen av Holmen

 

Holmen, Asker.
Holmen, Asker. Foto: Tor A. Midtbø
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**