Asker trenger flere boliger for vanlige folk

Boligbygging Asker
Boligbygging på Gullhella, Asker, Foto: Ivar Knai

Planen er at det skal bygges 350 nye boliger pr år i Asker framover. Det er bra fordi behovet for boliger er stort. Men vi må ha en mer aktiv boligpolitikk enn før.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Behovet for en mer aktiv boligpolitikk henger sammen med at en rekke grupper skal ivaretas med boligpolitikken, slik som førstegangsetablerere, barnefamilier, enslige, flyktninger, sosialt vanskeligstilte og funksjonshemmede. I dette innlegget vil vi i Asker Venstre rette fokuset på at det er et stort behov i Asker for billigere leiligheter tilpasset personer med vanlige inntekter.

Boligpolitikken i Asker de siste år har for en stor del vært markedsstyrt, med fokus på å bygge leiligheter til den eldre generasjon som har råd til store dyre leiligheter med heis, peis og veranda. Gjennom dette frigjør vi eneboliger og rekkehus til barnefamilier som vil ha mer plass og hage.

Men, en stor mangel i dag er tilgang på billigere leiligheter tilpasset personer med vanlige inntekter. Vi trenger boliger til eksempelvis lærere, sykepleiere og ansatte i næringer med moderat lønnsnivå. I dag flytter mange av disse til Lier og Røyken. Vi trenger boliger til eldre som er enslige. Og det må bli mulig for våre barn å etablere seg i en liten leilighet på Føyka i stedet for på Grønland.

Skal vi oppnå dette må vi ha en langt mer aktiv boligpolitikk i Asker enn vi har hatt de siste år. Fra bl.a. Venstre har vi argumentert for dette gjennom flere år, og det har blitt en økende forståelse for dette behovet. Kommunen har nå utarbeidet et forslag til Boligpolitisk strategi for Asker 2015 – 20116, som beskriver en noe mer aktiv politikk. Dette er et skritt i riktig retning.

For å få vridd boligbyggingen i denne retningen må vi aktivt bruke plan og bygningsloven. Asker kan stille krav til flere små og mellomstore leiligheter i et prosjekt eller et område. Den viktigste kostnadsdriveren for leiligheter er antall kvadratmeter.

Men, Venstre vil også bruke styringsmulighetene som ligger i å eie tomtearealer. Kommunen eier selv en del arealer egnet for boligbygging. Som grunneier kan kommunene legge vesentlig sterkere føringer på standard, størrelse og kostnadsnivå, enn bare gjennom reguleringsmyndigheten. Vi ser for oss at det primært bygges boliger for salg. Kostnadsnivået skal holdes nede gjennom størrelse, materialbruk og utfordring av arkitekt- og utbyggermiljøet i å finne smarte, miljøvennlige og kostnadseffektive løsninger. Her kan arkitektkonkurranse hvor arkitektene utfordres til å komme opp med gode løsninger for denne type leiligheter være en mulighet.

Om nødvendig må kommunen også vurdere å kjøpe tomtearealer for utbygging, med det formål å kunne ha noe større styring med utbyggingen. Dette blir i tilfelle tomter som selges etter kort tid i forbindelse med salg av boligene som bygges. Dette er en modell (tomteselskapsmodellen) som har fungert godt i flere kommuner.

Det er behov for mange leiligheter av denne typen i Asker. Det er viktig at vår kommunes boligpolitiske strategi i tilstrekkelig grad vektlegger dette, og at det ikke bare blir noen få demonstrasjonsanlegg. Venstre vil være en garantist for at boligpolitikk for vanlige folk blir prioritert i Asker.

 

Jostein F. Tellnes, ordførerkandidat for Asker Venstre

Erling Bergsaker, kommunestyrerepresentant for Asker Venstre

 

Innlegget sto på trykk i Budstikka 21. september 2015

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**