Jeg lar meg ikke kue!

Helge G. Simonsen, Foto: Ivar Ruud Eide

Venstres vaktbikkje Helge Simonsen er klar til å ta fatt på fire nye år i kontrollutvalget i Frogn, denne gangen som representant for Miljølisten Venstre-MDG-SV.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Simonsen har lang fartstid i Frogn-politikken, og er den eneste i det nye kontrollutvalget som har erfaring fra kontrollutvalget i forrige periode. Han har vært journalist og redaktør i Dagbladet, forlegger i Tanum-Norli, og president i Norges orienteringsforbund. I Frogn er han blant annet også kjent for å lede styret i Avistegnerhuset.

Miljølistens representant er eneste representant fra opposisjonen, men mener allikevel han vil spille en viktig rolle i kontrollutvalget.

-Jeg er bevisst min rolle som opposisjonens eneste representant. Jeg vet at jeg sannsynligvis vil bli nedstemt når jeg tråkker makta på tærne, men det skremmer meg ikke. Jeg kjenner forvaltningsloven og har mine metoder.

Ingen norske fylker, og bare en av fem kommuner, lot ordførerpartiene lede kontrollutvalget, viser en studie fra 2008. I Frogn ville 9 representanter i kommunestyret ha Simonsen som leder av utvalget, og 10 ville ha ham som nestleder. Ordførerpartiene Høyre og Arbeiderpartiet valgte allikevel å ta begge vervene selv, i tillegg til rent flertall i utvalget.

-Høyre og Arbeiderpartiet kan ved å velge seg selv til å kontrollere seg selv skape mistanke om at de har noe å skjule for offentligheten, sier Simonsen. Det ble ikke bedre ved at den nyvalgte ordføreren bekreftet at de to partiene hadde inngått en hemmelig avtale, selv om den ble offentliggjort dagen etter. Full åpenhet i politikk og administrasjon må være prinsippet for Kontrollutvalget.

Forrige leder av kontrollutvalget mente utvalget bare skulle kontrollere rådmannen og administrasjonen, ikke ordfører og politiske utvalg. Simonsen frykter at det fortsatt vil bli regelen.

-Skillet mellom politikk og administrasjon i kontrollsammenheng er kunstig og bør ikke styre Kontrollutvalgets virksomhet, sier han. Det viser kunstgressaken i dumpa ved Frogn videregående skole med tydelighet. Et utydelig politisk vedtak har så langt påført kommunen utgifter på mer enn 40 millioner kroner uten at kostnadene var budsjettert.

Simonsen er klar for å ta fatt på arbeidet, og lover motstand hvis noen vil forsøke å skjule inkompetanse og maktmisbruk.

-Jeg lar meg ikke kue! avslutter han.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**