Endre minsteprissystemet????

Skjønner ikke behovet for å endre minsteprissystemet

Kjell Ingebrigtsen er forundret over ministerens ønske om å gå løs på salgslagenes rett til å fastsette minstepris.

Fiskarlagsformannen er undrende

– Å endre prisfastsettelsen er vel et av de spørsmålene som er mest uklare i hele Sjømatmeldinga, og jeg må si at jeg veit lite om hva som ligger i dette forslaget slik det er formulert.

– Om de vil ha spørsmålet avgjort ved voldgift, eller hva det er de mener vi skal gjøre når to parter ikke blir enige om, skjønner jeg ikke helt.

Ingebrigtsen ser heller ikke behov for å endre måten fiskesalgslagene i dag fastsetter minstepris.

– Når man ser på hvordan prisfastsettingen har skjedd, har jo ikke minsteprisen vært til hinder for å kjøpe råstoff. Det er kun unntakstilfeller hvor vi har sett at det har blitt problemer, sier Ingebrigtsen.

Han viser til at fiskesalgslagsloven ble revidert i fjor, og mener en endring av loven allerede nå virker noe forhastet.

– Det som nå hadde vært viktig, var å få ro rundt prisfastsettelsen, og heller se på andre ting for å skape en lønnsom industri. Og kanskje det aller viktigste punktet; nemlig å få tak i de aller mest betalingsvillige markedene, det er kanskje der vi kan gjøre den viktigste jobben for å skape overskudd og merverdi for industrien og for flåten.

Fiskarlagsformannen mener også at prisspørsmålet blir en avsporing i forhold til meldingas hovedmålsetting – å øke hele verdikjeden.

– Ministeren har jo hele tida vært tydelig på at det som skal bli et resultat etter at meldinga er behandlet i stortinget, er at man gjennom ny fiskeripolitikk skal skape nye verdieer – ikke bare være gjøre en omfordeling av de verdier som allerede er der. Jeg forutsetter at det er det som blir resultatet, at vi får muligheter for å skape nye verdier.

– Hva tenker du om at regjeringen vil åpne for ombordproduksjon på trålerne?

– Nei, jeg tenker vel egentlig ikke umiddelbart så mye om det. Selvfølgelig, det som foregår på land er jo med på å skape flere arbeidsplasser.

– Og lempingen på leveringsplikt, bearbeiding og aktivitetsplikt? Er det spikeren i kista for leveringsplikten slik vi kjenner den i tradisjonell forstand?

– Det er ei markert endring i forhold til hva ordninga var da den opprinnelig kom. Det har jo rent mye vann i havet siden ordninga med leveringsplikt kom.

Opprettet 13.11.2015 16:06. Sist oppdatert 13.11.2015 16:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**