Integreringsarbeidet må starte tidlig!

Marit H. Meyer.
Ny dato for landsmøtet er 26. - 27. september. Det planlegges fysisk møte, men tas høyde for at møte gjennomføres digitalt, opplyser Venstres generalsekretær Marit H. Meyer. , Foto: Olav Heggø

Asker Venstre stiller i årets første kommunestyremøte spørsmål om Asker kommune har vurdert UDIs forespørsel om kommunal drift av enkelte asylmottak. Dette skal være supplement til mottak drevet av private og frivillige. Hensikten er bl.a. å kunne komme raskere og bedre i gang med integreringsarbeidet. – Vi må komme raskest mulig i gang med den viktige integreringsjobben. Venstre tror vi må jobbe offensivt, strukturert og systematisk med ulike tiltak og at vi trenger å starte allerede på mottakene, sier Marit H Meyer.

Spørsmål om kommunal drift av asylmottak som supplement til private og frivillige tilbydere

I desember var det frist for å melde inn tilbud om drift av asylmottak for offentlige, private og frivillige aktører. UDI informerte samtidig om at regionskontorene til UDI i løpet av desember ville gå i dialog med ordførere og rådmenn i potensielle vertskommuner og gi informasjon om de enkelte tilbudene. Etter en gjennomgang av tilbudene kunne UDI slå fast at av innkomne 114 tilbud var det kun tre kommuner som ga tilbud (Nord-Odal, Sunndal og Kristiansand). Fra før er 20 kommuner drivere av mottak. UDIs uttalte ønske er en tredeling mellom kommunale, private og frivillige drivere av asylmottak. Intensjonen med et slikt blandingsforhold er å unngå at ett av segmentene skal dominere hele feltet samt at UDI ser verdier av at kommuner driver mottak. Årsaken er synergiene med tanke på særlig integreringsarbeidet. En representant for Levanger kommune uttalte i desember til Kommunal Rapport at kommunen så store fordeler ved å ha hånd om mottaksdriften, blant annet fordi det ga stordriftsfordeler i bosettingsarbeidet og at tjenestene kunne sees i en bedre sammenheng. Har rådmann og ordfører hatt en slik dialog med UDI og har det blitt gjort noen vurderinger av om Asker skal drive enkelte mottak selv?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**