Vi leker ikke politikk, og det bør ikke Mdg gjøre heller

Foto: privat

At Mdg Røyken påstår at de ikke fikk støtte for forslaget sitt om det nye kjøpesenteret i kommunen, vitner enten om alvorlig mangel på kunnskap, om elendig politisk håndverk eller om et ønske om å score billige poeng i lokalpressen. Forslaget deres var rett og slett lovstridig, svarer Venstre, Høyre og Krf i et felles innlegg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Nye Rortunet vil bli et klimavennlig og grønt bygg som oppfyller strenge krav når det gjelder energiforbruk, klimautslipp og miljøsertifisering. Dette har Mdg helt rett i når de skriver om det planlagte byggeprosjektet i RHA 12. januar. Men det er også det eneste som er riktig med innlegget til Hilde Gunn Sletten og Siv Hauge. Resten av leserinnlegget er dessverre en underlig blanding av løse påstander og fordreining av fakta.

Rortunet blir et moderne og miljøvennlig bygg fordi både utbyggeren og kommunen er enige om en rekke grønne standarder som skal følges både under byggeprosessen og når det gjelder selve bygget. Dette var noe som allerede lå i saksfremlegget til kommunestyret. Rortunet kommer til å oppfylle de strengeste kravene som gjelder i Norge per i dag. Dermed var det ikke nødvendig at de lokale folkevalgte kom med ytterlige krav eller innskjerpelser under politisk behandling.

Mdg kommer nå med kritikk i etterkant av behandlingen i et forsøk på å markedsføre seg som et miljøvennlig parti. Forslagene som Mdg kom med under behandlingen, var ikke noe som kunne behandles av kommunestyret fordi de rett og slett var lovstridige. Det kan ikke stilles strengere tekniske krav i reguleringsbestemmelser enn det som fremkommer i byggstandarden TEK10. Dette ble sagt tydelig fra talerstolen og forklart av blant annet Venstres Rebekka Borsch som hadde innhentet informasjon fra Klimadepartementet. At Mdg likevel går ut og påstår at de ikke fikk støtte for forslaget sitt, vitner enten om alvorlig mangel på kunnskap, om elendig politisk håndverk eller om et ønske om å score billige poeng i lokalpressen.

Det kan hende det er det første – alvorlig mangel på kunnskap. I samme kommunestyremøte presterte nemlig Mdg å legge frem et budsjettforslag som heller ikke oppfylte lovens krav. Ethvert budsjett må inneholde utgifter og inndekning. Det såkalte budsjettet til Sletten og Hauge var i praksis en ønskeliste over ting de ville gjennomføre i kommunen uten at de hadde tatt seg bryet med å finne pengene som skulle bekoste tiltakene. Slikt er ikke hverdagskost i et kommunestyre. Vi leker ikke politikk, selv om de fleste av oss ikke er heltidspolitikere.

I motsetning til Mdg, tar samarbeidspartiene i Røyken H, Krf og V vårt felles ansvar for innbyggerne og kommunens videre utvikling på alvor. Dette bærer budsjettet vårt for 2016 preg av. Røyken kommune skal være en foregangskommune innen fremtidsrettede klima-, miljøog samferdselsløsninger. Kommunen har store utfordringer innen samferdsel spesielt – og med den kraftige veksten kommunen er i, er det et sterkt behov for å løse disse raskt. Derfor har vi bedt administrasjonen om å utarbeide en plan for styrking av kollektivtransporten og kollektivknutepunkter i kommunen som omfatter en kartlegging av behovene rundt innfartsparkering/pendlerparkering for bil og sykkel, sykkelveier, matebusser til buss, båt og tog samt god framkommelighet for buss. Vi skal styrke satsningen på hurtigbåt og matebusser, lage en klimatilpasningsplan mot flom og rasfare lokalt, innføre miljøskolen lOOP i Røykens skoler og få en oversikt over truede arter i kommunen vår. Arbeidet med utvikling av en lokal miljø- og klimaplan er også igangsatt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**