Bedre bemanning i barnehagene

Johanna Alvestad

James Heckman fikk Nobelprisen i økonomi i 2000 for å påvise at jo yngre personer samfunnet investerer i, jo større uttelling gir det for samfunnet.

Skal vi ta vare på framtiden, må vi også satse på den.

I fjor vedtok et flertall i bystyret å fjerne bemanningsnormen i barnehagene og gå ned til lovens minimumskrav. Venstre var sterkt uenige den gang, og vi vil jobbe for øke kvaliteten i barnehagene ved å gjenninnføre bemanningsnormen og bedre videre- og etterutdanningstilbudet til alt av personell i barnehagene.

Lillesand Venstre mener at god og stabil bemanning er viktigst for kvaliteten i barnehagen. Vi støtter Øie-utvalgets forslag til bemanningsnorm og økt pedagogtetthet. Dette støttes også av fagmiljøene, barneombudet og mange private aktører, men dessverre velger flertallet i Lillesand kommune å se bort fra dette.

Barnehagenes ansatte og barn merker allerede endringene på kroppen, med økende sykefravær og mindre kvalitetstid. Mange barnehager har utfordringer med stort sykefravær og i flere barnehager settes det ikke inn vikar når en voksen er borte fra avdelingen, på kurs eller ferie.

Ansatte i barnehagene har i dag mange oppgaver. De skal legge til rette for læring, lage mat, bytte bleier, leke og dokumentere. De skal møte hvert enkelt barn på deres følelser, spørsmål og utforskertrang. Samtidig skal de passe på at barna er trygge og utvikler seg. Vi trenger flere oppmerksomme øyne, ikke færre. Vi trenger flere lyttende ører, ikke færre. Vi trenger flere ansatte, ikke færre.

De ansatte har også en veldig viktig oppgave i å fange opp utfordringer knyttet til koordinasjon, språk og sosiale ferdigheter. Klarer man det kan man tidlig sette inn effektive tiltak slik at vi løser små utfordringer før de utvikler seg til store problemer. Samfunnsøkonomisk vil det derfor alltid lønne seg å investere i et godt barnehagetilbud.

Venstre mener at penger brukt i tidlig oppvekst gir best uttelling. God bemanning og faglig kvalitet senker stressnivået hos barna, og fører til bedre inkludering av de sosialt svake barn. Innsparing på dette området vil kunne føre til høyere kostnader for skole og barnevern på sikt. Derfor mener vi at barnehage ikke er den rette plassen å kutte for å få balanse i budsjettene. Skal vi ta vare på framtiden, må vi også satse på den.

Agnethe Rislå (V)
Oppvekstutvalget

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**