God informasjon er viktig for kommunereformen

Re-ordfører Thorvald Hillestad ga Frogn Venstres Rolf Ole Tomter og de andre fremmøte god innsikt i hvordan en ny kommune kan etableres på en god måte., Foto: Erik Lundeby

5 år etter var 94% av Re-innbyggerne mer fornøyd med tjenestene enn de hadde vært før kommunesammenslåingen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Dette sa Re-ordfører Thorvald Hillestad (Sp) da han besøkte Drøbak for å fortelle om erfaringer fra kommunesammenslåingen i 2002.

Det var Frogn Venstres leder Rolf Ole Tomter som hadde invitert Hillestad til Drøbak. Omtrent 20 fremmøtte, de fleste Frogn-politikere, men også noen andre interesserte, fikk et interessant innblikk både i hvorfor Re hadde valgt å slå seg sammen, og hvilke erfaringer de gjorde i ettertid.

-Dette lærte vi mye av, mente Rolf Ole Tomter, og trakk spesielt frem behovet for riktig og nok informasjon til borgerne, og at det var viktig at de ansatte var med og fikk garanti for at ingen skulle miste jobben.

Frigjøre ressurser til bedre tjenester

Hillestad pekte på tre hovedgrunner til at Re kommune ble samlet. De ville frigjøre ressurser til bedre tjenester, ha bedre samordnet areal- og transportplanlegging, og sikre kommunen som en trygg og attraktiv arbeidsplass.

-Etter alle historiene om det motsatte er det interessant å høre at Re faktisk sparte penger på reduserte kostnader til administrasjon og støttefunksjoner, sier Frogn Venstres gruppeleder Erik Lundeby.

Re sparte 10,8 millioner og reduserte i løpet av noen år administrasjonen med 27 stillinger. Innsparingen ble brukt til å styrke tjenestene til innbyggerne.

Ikke alt hadde gått som forutsatt i Re. Hillestad fortalte at de hadde undervurdert “pukkeleffekten”, nemlig at kostnadene går opp den første tiden etter sammenslåingen før ting faller på plass og kostnadene går ned.

Fremtidens kommune må ha minst 25000 innbyggere

I Re kommune jobbes det også i dag med å gå inn i en større kommune, men denne prosessen har ikke kommet i mål enda. Hillestad tror imidlertid det vil skje.

-En kommune som skal levere gode nok tjenester i de neste 30 år må minst ha 25 000 innbyggere, mente han.

Frogn-ordfører Haktor Slåke var også tilstede for å orientere om prosessen Frogn er en del av, så de fremmøtte fikk også et godt bilde av hva som skjer i Follo.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**