Bod og prinsipper

Grimstad Venstres representant i teknisk utvalg, Foto: Grimstad Adressetidende

Dette leserinnlegget står på trykk i tirsdagens Grimstad Adressetidende. Dette er Arnt Gunnar og Siris svar på Krf’s innlegg “Venstre – allmennhetens høye og eneste beskytter”. Krf v/Stein Gjulem skrev dette innlegget som en reaksjon på våres innlegg “Nei til bygging i skjærgården“.

I sitt svar på vårt innlegg om bygging i skjærgården og allmennhetens interesser kommer Stein Gjulem med så mange påstander at vi nesten må berømme ham for å få plass til alt i et så kort innlegg.

Vi skal la det meste ligge, men vil gjerne kommentere det selve saken gjelder. Nemlig bygging av bod på Risholmen. I sin klage på vedtaket fra teknisk utvalg skriver Fylkesmannen: «Omsøkte tiltak ligger innenfor et LNF-område og innenfor 100-metersbeltet langs sjø, et område som Stortinget har gitt særskilt beskyttelse. Fylkesmannen mener at vedtaket må omgjøres da oppføring av redskapsbod og bryggeanlegg strider mot nasjonal politikk om forvaltning av strandsonen. Det legges særlig vekt på at Risholmen i dag er ubebygd og at øya ligger svært eksponert, samt presedensvirkningene.»

Stort tydeligere kan det ikke sies at vedtaket i teknisk utvalg er i strid med alt av retningslinjer for hvordan vi skal forvalte skjærgården. At utvalget opprettholder sitt vedtak etter fylkesmannens uttalelse, viser etter vår mening en manglende forståelse av verdien av den skjærgården vi forvalter, og det lovverket som regulerer bruken av den.

At Gjulem og Krf er opptatt av næringsutvikling er fint, jo flere som er opptatt av dette jo bedre. At denne saken handler om næringsvirksomhet, er imidlertid i beste fall bare en liten del av sannheten. Men hvis det går som vi tror, at Fylkesmannen fortsatt sier nei til bygging, mener Venstre tiden er inne for dialog med utbygger for å finne gode løsninger for ham i eksisterende anlegg og bygg andre steder.

Etter vår mening er det også dekning for å si at denne saken illustrerer at allmennhetens interesser står svakt i flere partier i Grimstad. Vi ser en helt tydelig praksis der flere partier, og blant dem også Krf, altfor ofte svikter når disse interessene er i strid med grunneiernes ønsker. I Venstres program for perioden 2015-2019 står det: «Der det oppstår konflikt mellom grunneiere og friluftsliv vil Venstre være løsningsorientert, men alltid forsvare allemannsretten og den frie ferdsel.»

Det er dette vi følger opp når vi sier nei til den aktuelle boden, og som vi vil fortsette å følge opp gjennom hele perioden.

Da er vi fremme ved siste punkt i Gjulems innlegg, nemlig forholdet mellom samarbeidspartiene. Vi er svært fornøyd med samarbeidet på de aller fleste felt, ikke minst med de gjennomslagene vi opplever at vi har fått på omsorg, byutvikling og miljø, og den enigheten vi har om å satse på næringsutvikling og føre en ansvarlig politikk mht kommunens økonomi. Men samarbeidet er mellom selvstendige partier som har forskjellige syn i flere saker. For Venstre betyr det blant annet at vi vil kjempe for allmenhetens friluftsinteresser, og tillate oss å kritisere samarbeidspartiene når vi mener de svikter i forhold til dette. Vi mener også at saken og innbyggerne, er tjent med at flest mulig av denne type diskusjoner taes i det offentlige rom og ikke i interne møter mellom partiene slik Gjulem antyder.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**