Bedre brannvern nå

Lillesand, Foto: Else Rønnevig

I natt var det dessverre ny brann i Lillesand sentrum, og det viser viktigheten av god beredskap og viktigheten av best mulig varsling. Forrige uke ble Venstre kontaktet av flere beboere i sentrum og Brekkestø som etterlyste status på prosjektet som skal koble de tette trehusmiljøene direkte til 110-sentralen.

I fjor søkte kommunen om midler til innvendig branndeteksjon og fikk full uttelling med støtte på kr 450.000 fra Riksantikvaren. I søknaden lå det inne et spleiselag mellom kommuen, riksantikvaren og private husstander, hvor disse skulle ta en tredel hver. Hovedformålet med prosjektet var å etablere en brannsentral som hvem som helst kan koble seg trådløst på med direktevarsling til 110 sentralen for tidlig varsling innenfor definerte tette trehusmiljøer i sentrum, Brekkestø, Ågerøya og Gamle Hellesund. Tidlig varsling er avgjørende for å få et brannforløp som gjør minst mulig skade.

I april 2016 mente kommunen at prosjektet var underfinansiert og at man derfor ikke kunne gå videre. Det er synd om midlene nå skal glippe, da det er stort behov for å få i gang et slikt prosjekt. Fristen for å benytte midlene var satt til 1. juni.

1. Hva er framdriften i prosjektet om innvendig branndeteksjon?
2. Hvilke ekstraordinære tiltak er satt inn for å sikre kommunens verneverdige og historiske bebyggelse?

Petter N. Toldnæs
Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**