Forsvarspolitikk og Stortingsvalg

Andøy Venstre
Publisert av Karl Rasmus Dahle6 min

Forsvarspolitikk og Stortingsvalg

Venstres forsvarspolitikk og valg i forbindelse med Langtidsplanen ( LTP) er tuftet på faglige anbefalinger og kan utdypes slik:

Norge må ha flere og bedre utstyrte landstyrker for at Hæren, Heimevernet (HV) og Kystforsvaret i tilstrekkelig grad skal kunne forsvare landet, kontrollere norsk territorium og sikre objekter.
En tilstrekkelig prioritering av Hæren og HV, samt satsing på et kystforsvar, krever vilje til å prioritere. Ved behandlingen av Langtidsplanen(LTP) viste Venstre hvordan en balansert utvikling av Forsvaret med prioritet til Hæren, Heimevernet og Kystforsvaret ble avveid mot en noe langsommere innfasing av de største investeringene i materiell. Landmaktstudien viser at dette er både nødvendig og riktig.
Venstre vil følge opp alle våre forpliktelser innenfor NATO, men det hjelper lite å arbeide for 2 prosent til Forsvaret innen 2024 hvis vi ikke stopper den nedbyggingen av Hæren, Heimevernet og Kystforsvaret som nå pågår.

Dersom Venstre etter valget kommer i posisjon vil Ida Gudding Johnsen, Stortingskandidat for Venstre i Nordland, Morten Skandfer, Stortingskandidat for Venstre i Troms, Trine Noodt, Stortingskandidat for Venstre i Finnmark og Ola Elvestuen, nestleder Venstre foreslå seks grep for å styrke forsvaret for fremtiden:

1) Brigade Nord styrkes med etablering av et grensejegerkompani ved Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) og en ny bataljon ved garnisonen i Porsanger, uten å redusere eksisterende Panserbataljonen og 2. Bataljon. Telemark bataljon forsterkes med flere soldater og utvikles som kjernen i en ny Brigade Sør. Vedtatte og nødvendige investeringer i stridsvogner, kampluftvern og artilleri må gjennomføres så raskt som mulig.

2) Heimevernet må beholdes som egen forsvarsgren, og ha en styrke på minst 45.000 soldater,
inkludert 5000 i en innsatsstyrke. Venstre vil gjenopprette en høyintensiv kapasitet i HV
tilsvarende tidligere HV-016. HV må tilføres økte ressurser og utstyr, særlig i Nord-Norge.

3) Norge må ha et kystforsvar. Kystjegerkommandoen (KJK) må videreføres som en del av
marinen på Trondenes. KJK og Kystkorvettene/MTBer bør inngå i et nytt Kystforsvar, samtidig som Sjøheimevernet videreføres.

4) Vi vil videreføre 339-skvadronen og hovedbasen for helikoptre på Bardufoss, og går inn for at
Bell 412 SP er dedikert for Hæren inntil nye hærhelikopter er anskaffet. Beredskapshelikopter på Østlandet opprettholdes med et detasjement fra 339-skvadronen.

5) Andøya flystasjon opprettholdes som base for maritime overvåkingsfly.

6) For å finansiere vår styrking av Hæren, Heimevernet og et kystforsvar må vi om nødvendig
være villige til å faseforskyve innkjøpet av F-35. Kjøpet av 28 F-35 gjennomføres i tråd med vedtatt bestilling, mens bestilling av ytterligere 18 F-35 kan utsettes noe. Bestilling av de resterende 6 F-35 kan avventes.

Venstres forslag bygger i hovedsak på faglige anbefalinger fra nåværende og tidligere forsvarssjefer. Det vil gi oss et bedre og mer balansert forsvar, som vil være i stand til å møte utfordringene Norge står overfor i dagens sikkerhetspolitiske situasjon, i tillegg til å ruste oss for framtida. Like viktig er å sikre samfunns- og forsyningssikkerhet gjennom Totalforsvaret, både for egen befolkning og for allierte mottakstyrker.

Stem derfor inn våre nordnorske stortingskandidater fra Venstre ved høstens valg og du er med på å legge til rette for et bedre forsvar av landet nå og for fremtiden.
Karl Rasmus Dahle
Andøy Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**