Stort Arealbehov for MPA og Droner på Evenes – har nok hevder FD

Foto: Karl Rasmus Dahle
https://www.cnas.org/publications/reports/forgotten-waters
Dette er en interessant artikkel som viser til og anbefaler at NATO BØR bygge en felles MPA, ASW flåte med tilhørende basestruktur. Etter å ha lest denne artikkelen er det for meg komplett umulig å forstå regjeringens valg av Evenes som ny og eneste militære flystasjon i Nord Norge – også ut fra det faktum at Norske myndigheter gjennom flere møter har forpliktet seg til denne nye strategien.
Ser man bort fra de andre systemene som nevnes og kun ser på MPA flyene alene, vet vi at UK
har bestilt 9 stk nye P 8 Poseidon og Norge 5 stk.
I tillegg er det signaler som sier at Us Navy totalt ønsker 16 P 8 fordelt på Norge og Island (Keflavik).
Norge og Us Navy vil med dette antallet fly ha behov for en basestruktur som kan huse 13 P 8 Poseidon. I tillegg kommer andre aliertes MPA fly som etter anbefalinger bør samtrenes med Norge USA og Britene(UK) samt med tyske, kanadiske og franske.
Vi snakker faktisk om en basestruktur som totalt bør kunne ta imot og parkere et betydelig antall maritime patruljefly ( 16 ).
Som om dette ikke er nok må det i tillegg planlegges for Droner. Global Hawk skal samopereres med P 8 Poseidon og Norge må stille basefasiliteter til dette systemet. Men – denne dronen er svær – den har 5 meter lengere vingespenn en de nye P 8 flyene og krever strengere sikkerhets marginer enn bemannede farkoster.
Foreløpig heter det seg at dronen skal være ubevæpnet (Un armed) men flere studier anbefaler at alle nye Nato- plattformer skal være bevæpnet.
Etter mine begreper vil disse nye systemene kreve et ENORMT AREAL BEHOV mens FD derimot hevder at det ikke er problemer mht arealbehovet på Evenes.
Karl Rasmus Dahle
Andøy Venstre
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**