KUNNSKAP FØR VEDTAK

Foto: Harald Fodstad

Av Harald Fodstad, tidligere leder av og kommunestyremedlem for Andøy Venstre

KUNNSKAP FØR VEDTAK

Man får ganske ofte dessverre et bestemt inntrykk av at helt sentrale folk ikke forstår, eller rettere ikke har nødvendig innsyn i saken om Andøya flystasjon. Det er som de har bestemt seg for at dette er en lokal greie, at all uro, protester og facebook-engasjement springer ut fra det og at det hele nok blåser over etter hvert. Man har jo lang erfaring med forsvars-nedleggelser med dertil hørende lokale protester, dette er vel nok et eksempel på et lokalsamfunn som står ribbet tilbake,- beklagelig men akk nødvendig. Forsvaret driver ikke med distriktspolitikk, det får andre ta seg av.
Det siste er riktig. Forsvaret må tenke hva som er best forsvar for landet. Politikerne regner nok med at den påståelige og iherdige motstanden kun har med tapte arbeidsplasser og ødelagt boligmarked å gjøre. Derfor tar de seg ikke bryet med å gå skikkelig inn i materien, lytte til fagfolk som har en annen oppfatning enn generalene de selv lener seg mot, våge å teste ut sine argumenter mot objektive miljøer, faglige som økonomiske. Et lite kontrollspørsmål burde stilles : Tror de at vi hadde orket å stå på slik vi har gjort i halvannet år om dette kun dreide seg om arbeidsplasser? Det er 5000 innbyggere i Andøy, men 28.000 medlemmer i gruppen bevar Andøya flystasjon. Det viktigste i saken er noe mye større, – evnen til å forsvare Nord-Norge, noe de 5000 og 28000 vet så inderlig vel. Vi forventer og forlanger at også stortingspolitikerne skal vite dette før de evt. stenger porten. Det handler om å lese seg opp, lytte til kompetansen, å stole på egen dømmekraft. Ingen kan vel motstride at trusselen nå som før kommer fra vår nabo i nordøst. Da må jo svaret vårt være å styrke forsvaret i Nord-Norge. I stedet skjer det motsatte, en nærmest selvmotsigende prioritering. Å legge ned AF er i så måte et langt skritt i feil retning.
Etter at vi har kvittet oss med Bodø og nå Andøya satses alt på det trangbodde Evenes. Et samlet MPA-miljø har i sterke ordelag advart mot flyttingen. De om noen skulle vite det. Det vil knapt bli plass til flyene man har planlagt for, men hva med allierte fly under øvelser eller om det blir alvor? Luftvernargumentet er kraftig utvannet, det eneste som holder seg eller t.o.m. øker på blir nok de økonomiske overskridelsene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**