Ivar Bergundhaugen sin innledning til oppvekstsektoren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ordfører.

Oppvekstsektoren, med skole, barnehage og barnevern er et prioritert politisk område for Venstre. Oppvekst er jo den sektoren hvor vi legger grunnlaget for at fremtidens voksengenerasjon blir dugende og velfungerende borgere og foreldre. Jeg ønsker derfor å si noe ord nå som vi er kommet til denne sektoren i budsjettbehandlingen.

Jeg vet at jeg ikke var den eneste som hoppet litt i stolen da vi i handlingsprogrammet kunne lese at «Barn med minoritetsbakgrunn lykkes dårligere i Kristiansand enn andre storbyer, som Oslo og Drammen» når det gjelder språkopplæring i skole og barnehage. Det kan vi ikke være bekjent av! Og vi må derfor, som vi i koalisjonen ber om i vårt verbalforslag, få en analyse av hva som gjør at det har blitt slik og forslag til hvilke tiltak som bør iverksettes for å lykkes. For vi må lykkes her.

Men det er ikke bare her vi må lykkes. Barnevernet har store utfordringer med drift innenfor budsjettrammene. Vi leser om behovene og utfordringene både i NOU’en «Svikt og svik» og i «Kvalitetsmelding for barnevernstjenesten» som vi har gående som sak i de politiske utvalgene nå. Vi har forventninger til denne prosessen og er opptatt av at vi evner å ta grep der utfordringene er størst. Og for Venstre er det, særlig gitt dagens situasjon, urovekkende å registrere at det er liten kapasitet til forbyggende arbeid. I første omgang har det derfor vært viktig for oss at vi setter av midler til barnevernet. Og det gjør vi. Vi øker rammen med 14 millioner kroner ekstra i perioden.

Så er tiltak for lavinntektsfamilier ekstra viktig i oppvekstsektoren, og jeg må igjen få trekke frem hvor glade vi er i Venstre for at SFO nå blir billigere for familiene med lavest inntekt. I fjor hadde vi et verbalforslag om at administrasjonen skulle se på blant annet inntektsdifferensiering. For noen bystyremøter siden kom resultatet, og bystyret vedtok at det skulle bli slik. Og nå følger vi altså opp med midler i budsjettet, der vi ytterligere forsterker rådmannens forslag slik at dette kommer enda flere til gode. Dette er det grunn til å være glad for! For dette betyr noe, både for foreldrene som sliter med å få endene til å møtes, og for barna som får muligheten til å delta på en viktig sosial arena. Sammen med arbeidet for å legge til rette for at alle barn får gå i barnehage, er dette viktige forebyggende tiltak.

Det bringer oss over på FLiK-satsingen, som har vært nevnt tidligere i kveld. Vi vil gjerne få trekke frem vår tro på denne satsingen og FLiK som overbygningen for arbeidet med tidig innsats. For ett år siden ba administrasjonen oss om å holde kursen og å holde ut. Vi i Venstre vil understreke at vi har stor tiltro til dette langsiktige arbeidet og vi vil gjøre vårt for nettopp å holde kursen og holde ut.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**