Mer regional kompetansebygging

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Uttalelse vedtatt på fylkesårsmøtet 17.02 – 18.02 2018.

Mer regional kompetansebygging

Venstre har vært avgjørende for at det regionale nivået består. Nå kommer muligheten til å flytte flere oppgaver og ansvar fra statlig til regionalt nivå, blant annet innenfor miljø- og klimatiltak, næringsutvikling og kompetansebygging.

Videregående opplæring på fylkesnivå sikrer et bredt og tilpasset tilbud over større områder, særlig utenfor de største byene i landet. Men det er fortsatt et potensial for å løfte flere til kompetanse på fagskole- og universitetsnivå. OECD peker på at regionalt nivå mangler nødvendig handlingsrom for kompetanseområdet. Det er derfor lovende at proposisjonen om regionreformen har som mål at regionene skal få «strategisk kompetansepolitisk ansvar».

Troms Venstre er positiv til regional overtakelse av rollene til dagens Kompetanse Norge. Det nyopprettede nasjonale senteret for karriereveiledning under Kompetanse Norge i Tromsø er et nytt eksempel på at også sentrale oppgaver innenfor kunnskapsfeltet kan legges utenfor hovedstaden. Karriereveiledningen kan bli mer enhetlig og slagkraftig ved at fylkene får overført oppgaver, ressurser og virkemidler hos Kompetanse Norge og NAV, slik Ekspertutvalget har foreslått, for å skjøte på ressursen i fylkenes karrieresentre. I Forsvarets kjerneområder i landet vil det langt på veg kunne erstatte bortfallet av tjenestene til FOKUS (voksenopplæringen), som hadde fått karriereveiledning som en av hovedoppgavene før nedleggelse.

Gi flere kompetanse for arbeid og bosetting

Den positive næringsutviklingen i nord krever flere kompetente hoder og hender. Samtidig registrerer vi at ungdomskullene er fallende her. Derfor er det nødvendig å utnytte alle ressurser. Vi må også nå de unge, etablerte voksne Familieansvar, jobb, økonomi og avstander gir de fleste etablerte voksne en altfor høy terskel for videre utdanning. Disse må få reell mulighet til å ta sertifiseringskurs, fagskolekurs, teknologisk utdanning for å tilpasse seg et arbeidsmarked i endring og et grønt skifte og vekst. Gjennom organisering av studiesentre og studieklynger i rimelig nærhet av bosted kan vi også sørge for flere lærere, førskolelærere, sykepleiere, vernepleiere i hele regionen.

Troms Venstre ønsker forslaget om regionalisering av ansvaret for kunnskapsparker og studiesentre velkommen, men siden slik finansiering i dag ikke fins på statlig nivå, må det friske midler til.

Flyktninger og arbeidsinnvandrere er en ekstra ressurs til arbeidslivet, samtidig som samfunnet kan gi dem et og bedre liv. Det foregår i dag et betydelig samarbeid mellom kommunene, fylkeskommunen, fylkesmannen, NAV og IMDi (Integrerings og mangfoldsdirektoratet) om grunnleggende kompetanse for at innvandrere skal kunne bo og virke i landet. Troms Venstre er enig med Ekspertutvalget i at oppgavene krever god samordning og at regionale oppgaver og ressurser som i dag ligger hos IMDi med fordel kan legges til regionalt folkevalgt nivå og styrke den tildelte «samfunnsutviklerrollen» nærmere der folk bor.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**