En ny ruspolitikk som redder liv

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Uttalelse vedtatt på fylkesårsmøtet helgen 17.02-18.02 2018.

En ny ruspolitikk som redder liv

Norsk ruspolitikk har ikke vært vellykket. Hvert eneste år dør omtrent 260 mennesker av overdosedødsfall i Norge. Nå er det på tide å gjøre noe. Ruspolitikk handler om mennesker, ikke holdninger, moral og mørke tall i statistikker. Det er nettopp derfor ruspolitikk er så viktig: Det handler om menneskene bak rusen. Lovverket må gjennomgås slik at fokus flyttes fra straff til behandling av brukerne.

Dagens rusregime fører til ukontrollert omsetning av rusmidler. Myndighetene må ta kontroll over omsetninga. Ikke bare er dagens ruspolitikk farlig for brukerne, men den bidrar også til å finansiere terrorvirksomhet verden over.

Den beste måten vi kan løse problemet på er å møte de rusavhengige med et verdig tilbud – et tilbud vi ville gitt alle andre mennesker om de var syke og trengte pleie. Vi ser at stadig flere politikere tar til orde for det samme, og i fjor vedtok Stortinget at det skal gjennomføres en rusreform i Norge. Nå må vi sørge for at vi fyller den med et godt og humant innhold. Man må endre sprøyteromsforskriften for å tillate andre stoffer og inntaksmåter under trygge forholde, igangsette forsøk med heroinassistert behandling og gi behandlingstilbud for fengselsinnsatte. Et styrket opplysningsarbeid om skadevirkninger ved narkotikabruk vil være avgjørende for forebygging.

En vellykket ruspolitikk krever en streng regulering og en human rusomsorg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**