Teknologi: fantastiske muligheter og store utfordringer

På årets landsmøte skal Venstre vedta ny teknologipolitikk for fremtiden.

På årets landsmøte skal vi vedta ny teknologipolitikk for fremtiden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Samfunnet vårt gjennomgår store endringer. Siden tusenårsskiftet har digital teknologi endret måten vi arbeider, kommuniserer med hverandre og tar til oss kunnskap. Vi må ruste Norge for framtida, og sørge for at samfunnet og lovverket holder tritt med teknologien som allerede eksisterer – og som vil komme.

I arbeidet med ny teknologipolitikk for Venstre har det landsmøteforberedende utvalget tatt utgangspunkt i gjeldende stortingsprogram og i Venstres prinsipprogram. Det viste seg å være et godt utgangspunkt. Den liberale idétradisjonen er i høyeste grad teknologinøytral. Samtidig krever den teknologiske utviklingen nye reguleringer, dereguleringer, reformer og satsinger.

Utviklingen innen maskinlæring og stemmestyrt teknologi skjer med rekordfart og det merkes i mange norske hjem. Digitale assistenter styrer temperaturen i huset og bestiller middag hjem på døra. Med ny sensorteknologi vil mange eldre kunne bo hjemme så lenge som mulig.

Augmented reality (AR) kombinerer data fra den fysiske verden med virtuell 3D-data. Det gir leger og kirurger muligheten til å trene på operasjoner uten å involvere pasienten. Droneteknologi gjør at elektrikere ikke lenger må risikere liv og helse ved å klatre opp i strømmaster for å foreta reparasjoner og linjebefaring. Arbeidslivet endrer seg og det krever ny kompetanse. Det er en politisk oppgave å tilrettelegge for at folk kan få denne kompetansen i møte med ny teknologi.

Mye ligger til rette for at Norge skal kunne lykkes med en digital omstilling. Nordmenn tar i bruk ny teknologi tidlig, vi har et høyt lønnsnivå og en sterk velferdsstat. men vi har også flere utfordringer. Den digitale kompetansen blant norske ledere og bestlutningstagere er for lav, vi utdanner ikke nok IT-folk og kommunene trenger større fagmiljøer for å digitalisere og sikre gode tjenester til innbyggerne. Tiltakene som presenteres i dette dokumentet er våre forslag til svar på disse utfordringene, og på nye behov måtte dukke opp.

Les utkastet: Teknologi: fantastiske muligheter og store utfordringer (PDF)

Om Venstres landsmøte

Landsmøtet er Venstres øverste organ og består av landsstyrets medlemmer og delegater fra hele landet valgt av fylkesårsmøtene i Venstre.

Landsmøtet diskuterer og vedtar Venstres politikk og velger sentralstyre og øverste ledelse.

Ordinært landsmøte holdes innen utgangen av april hvert år. Årets landsmøte går av stabelen på Jessheim, fra 13. til 15. april

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**