#VenstreLM: Tok opp null-visjon for selvmord

Mange med psykiske lidelser får ikke hjelpen de trenger., Foto: iStock

– Problemstillingen er så kompleks at vi må anvende mange ulike virkemidler mot mange grupper – over lang tid. En god måte å gjøre dette på er å samle det under paraplyen – Null-visjon for selvmord, sa Mette Vabø, delegat fra Rogaland Venstre, i den generelle politiske debatten på landsmøtet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Les hele innlegget til Mette Vabø under:

Kjære landsmøte, jeg vil snakke om et tema vi snakker altfor lite om. Jeg vil snakke om selvmord.

Hvert år tar rundt 600 mennesker livet sitt i Norge. — 600 mennesker!

Sammenlignet med trafikkdødsfall er det 5 ganger flere. I trafikken har det blitt brukt milliardbeløp i målrettede tiltak med svært gode resultater. Hvorfor har vi ikke sett en lignende satsning for å forebygge selvmord?

Selvmord berører langt flere mennesker enn trafikkdødsfall. For hvert eneste fullførte selvmord kan vi regne med at ti ganger så mange mennesker gjennomfører et selvmordsforsøk. Vi kan også anta at det er store mørketall. Dette er et samfunnsproblem, det er et dypt tragisk problem, og det er noe vi snakker lite om.

Hvor lenge skal vi, som samfunn, tåle dette?
Bør ikke vi som sosialliberalt, raust parti snu denne utviklingen?

Vi må snakke om selvmord, og vi må våge å ta tak i problemet.

Skal vi løse dette samfunnsproblemet må vi se helhetlig på det. Saken er stor i omfang og verdi, og lite annet enn et uttalt fokus kan gjøre noe med det. Problemstillingen er så kompleks at vi må anvende mange ulike virkemidler mot mange grupper – over lang tid. En god måte å gjøre dette på er å samle det under paraplyen – Null-visjon for selvmord.

Selvmord er tabu. Media må tørre å skrive om selvmord. Samfunnet må tørre å snakke om selvmord. Tabuet må svekkes!

Et svekket tabu åpner for bedre politiske prosesser og tverrfaglige diskusjoner. En kan lure på om tabuet er satt i system i samfunnet.

Et svekket tabu gjør det lettere både å søke og gi hjelp for de som trenger det. La oss gjøre hjelpen så lett og tilgjengelig som mulig!

Venstre må sette selvmord og selvmordsforebygging høyt på agendaen. Som regjeringsparti har vi et ansvar. Som sosialliberalt parti bør vi gå i front. Vi starter i dag!

Vi tør å sette dette temaet på agendaen. Vi finner de rette tiltakene, og vi lager en Nasjonal null-visjon for selvmord.

Her har vi muligheten til å snu mange skjebner og redde mange liv.

Takk!

Les også: Uttalelse: Null-visjon for selvmord

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**