– Kvinners rett til abort må ikke innskrenkes

Foto: Sveinung Bråthen

Retten til selvbestemt abort er grunnleggende for å sikre kvinners frihet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Solveig Schytz sin appell mot endringer i abortloven den 17.11.2018

Venstre er krystallklare på at abortloven må ligge fast. Kvinners rett til abort må ikke innskrenkes.

Den norske abortloven er et kompromiss som det har vært bred oppslutning om over lang tid, noe som har gjort at vi i all hovedsak har unngått harde fronter i abortsaken i Norge de siste førti åra. Det er jeg glad for, og slik håper jeg at det også skal være fremover.

Markeringene som i dag foregår over hele landet er viktig. Det er nødvendig å si ifra.

Men det holder ikke å bruke slagord for å forsvare abortloven. Vi må også forsvare abortloven og kvinners makt over egen kropp med fakta og nyansert diskusjon, hver dag.

Jeg ønsker velkommen en større offentlig debatt om medisin, etikk og bioteknologi, menneskeverd og diskriminering, og praksis i helsevesenet i hele sin bredde, det trenger vi.

Men samtidig må kvinners rettigheter ligge fast, vi må ikke skape usikkerhet om loven som sikrer kvinners helse og frihet. Vi mener kvinner selv og i samtaler med sine nærmeste best tar de beste beslutningene.

Og vi gjør ikke dette bare for oss selv, våre døtre og våre barnebarn. Vi står opp for abortloven også på vegne av alle kvinner i hele verden som ikke har den samme friheten som oss. Dette er en solidaritetskamp.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**