Bedre psykisk helse for studenter!

Maud Sørum Vestnes GPD VLM19
Maud Sørum Vestnes GPD VLM19, Foto: Oda Scheel

Kjære landsmøte,

Mitt navn er Maud, og jeg er en av de mange nye lærerstudentene som nå har startet på sitt femårige masterløp. Det er mange ting jeg liker ved mitt nye studiested, men dessverre er helsesykepleier-tilbudet ikke en av disse tingene.

Hver fjerde student sliter

Vi vet at hver fjerde student sliter psykisk. På mitt studiested tilsvarer dette nesten 750 studenter. Det er 750 for mange.

Det at studenter sliter mer psykisk enn andre grupper er ikke hemmelig informasjon, men mitt universitet har heller valgt å bruke ressurser på en studentprest. Kjære landsmøte, Gud kan ikke gi alle studenter bedre helse. Vi må bli flinkere til å ta studentvelferd på alvor.

Universitetet henger bak videregående

Også på videregående skoler er helsesykepleier-tilbudet langt fra perfekt – også der er de for få, og for lite tilgjengelige. Men om du er elev på videregående skole har du i det minste en å gå til av og til. På universitetet er det visst for mye forlangt. Dette synes jeg er helt vanvittig.

Kjære landsmøte, stresset og de hverdagslige utfordringene man opplever på videregående blir ikke på magisk vis borte når man begynner å studere, snarere tvert imot.

En annen ting vi vet er at mange studenter sliter med å få pengene til å strekke til, og mange må ta seg deltidsjobber samtidig som de studerer fulltid. Å gi 150 % på denne måten hver dag kan fort knekke de fleste. Økonomi skal ikke være et hinder for å studere, og studiestøtten må økes slik at det faktisk blir mulig å være en ekte heltidsstudent, slik universitetene og høyskolene forventer.

Deltidsjobb hjelper ikke psyken

En stressende hverdag blir ikke mindre vanskelig om man må jobbe dobbeltvakter ved siden av studiene for å få det til å gå rundt.

Kjære landsmøte, jeg ønsker meg et godt helsetilbud tilgjengelig for alle studenter, ikke minst ønsker jeg meg en studiestøtte som faktisk gjør det mulig å være fulltidsstudent.


Tale holdt av Maud Sørum Vestnes i den generelle politiske debatten på Venstres landsmøte 2019 i Stjørdal. Maud er 3. kandidat for Drammen Venstre til lokalvalget i 2019, og spesielt opptatt av både studenter og psykisk helse.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 5 år siden.**