Fjorden er fremtidens transportåre

Nesoddbåten blir utslippsfri i løpet av 2019, foto: Shutterstock

Oslofjorden og Drammensfjorden må brukes for transport i mye større grad enn i dag. Utslippsfrie hurtigbåter med hyppigere avganger er fremtidens transportløsning. Dette må på plass nå, mener Venstre.

– Fossilfrie hurtigbåter på fjorden er fremtidens jobbreise for pendlere mellom Hurum, Asker og Oslo. Båter har et stort potensial til å ta av trafikk på E18, og det bør skje nå, sier Elisabeth Holter-Schøyen, førstekandidat i Asker.

Fra venstre: Solveig Schytz, Elisabeth Holter-Schøyen, Anders Wengen og Tove Hofstad (foto: Venstre)

Hun får klar støtte fra førstekanditat i Viken, Solveig Schytz, og førstekandidatene i Drammen og Lier, Anders Wengen og Tove Hofstad.

– Vi må ligge i front og bruke Drammensfjorden til å bidra til innovasjon og å teste ut ny teknologi for utslippsfrie båter. Utviklingen går veldig fort både når det gjelder batteri- og hydrogen, og mulighetene er veldig store, sier Anders Wengen fra Drammen.

Han lanserer idéen om en utslippsfri hurtigbåt fra Svelvik via Hyggen og Lierstranda til Drammen, og understreker viktigheten av å binde kommunene sammen.

– Et kollektivtilbud på fjorden må være et attraktivt alternativ til å sitte i kø i bilen. Frekvens, komfort og reisetid betyr mye for hverdagsreiser, sier Tove Hofstad fra Lier.

Miljøvennlig båttilbud

– Et miljøvennlig båttilbud på Drammensfjorden og Oslofjorden vil være et godt alternativ for mange, fortsetter Holter-Schøyen, og fremhever lokalprodusert biogass som en mulighet.

– Teknologien er hyllevare i dag, og biogass produseres lokalt, både på Lindum og på Bjerkås i Asker. Å øke produksjonen av biogass er et viktig miljøpolitisk mål for å kutte klimagassutslipp både innen avfall-, landbruk- og transportsektoren. Produksjon av biogass er også lokal verdiskaping i Asker og Drammen, sier Holter-Schøyen.

Vi tror et slikt tilbud vil gi bedre samferdselsløsninger mellom Drammen, Asker og Oslo. Ved etablering av Viken fylkeskommune vil det bli lettere å realisere et slikt tilbud på tvers av de gamle fylkesgrensene, sier Solveig Schytz fra Viken Venstre.