Fire krav til Fiven/Saint-Gobain

Foto: Mona Hauglid

Lillesand Venstre har i mange år jobbet for å bedre luftkvaliteten i Lillesand. Vi mener luftkvaliteten fremdeles ikke er på et akseptabelt nivå i områdene rundt Fiven Norge (tidligere Saint Gobain), og ønsker at bedriften og kommunen tar en langt mer aktiv rolle i å få fjernet utslippene av svoveldioksid og PAH/B(a)P.

I følge Folkehelseinstituttet viser studier en sammenheng mellom svoveldioksid (20 til 40 µg/m3 som døgngjennomsnitt) og “dødelighet på grunn av luftveis-, hjerte- og karsykdommer, samt sykehusinnleggelser for luftveissykdommer.” Da er det bekymringsverdig at Lillesand i fjor hadde 76 dager med utslipp over dette gjennomsnittet.

Også i år har det ved flere anledninger vært utslipp som er langt over de nivåene Lillesand kan akseptere. Mellom 20. og 23. april var det utslipp på over 100 µg/m3 i 12 av 72 timer. I ukene rundt hadde åtte av fjorten dager en døgnverdi over 30 µg/m3.

I januar og februar var maksimumutslippene over, eller like under, rødt farenivå (300 µg/m3 svoveldioksid) ved ni anledninger. Folkehelseinstituttet sier at ved dette nivået bør barn med luftveislidelser redusere aktivitetsnivået og ikke oppholde seg i de mest forurensede områdene. Dette utgjør 15% av dagene i et område med barnehage, skoler og idrettsplass.

Rapporten fra Folkehelseinstituttet slår tydelig fast at det anbefales tiltak slik at PAH/B(a)P-utslippene fra Fiven Norge senkes ytterligere. Den anbefaler også tiltak for å redusere svoveldioksid-nivåene i boligområdene rundt fabrikken, på grunn av de mange sårbare gruppene (barn, unge og gravide) som oppholder seg i utslippsområdet.

Dette er en skarp kontrast til hva kommunen selv skriver på sine hjemmesider: “Rapporten fra Folkehelseinstituttet konkluderer med at de som bor i området omkring Saint-Gobain ikke trenger å engste seg med hensyn til helsefare.” Dette er begrunnelsen for at det ikke kreves innskjerpinger i utslippene fra kommunens side.

Lillesand Venstre mener kommunen bør ta bekymringen blant befolkningen på alvor, og ta en mer aktiv rolle i å sikre måling av utslipp og kreve tiltak fra fabrikkens side. Samtidig må Fiven Norge selv få fortgang i arbeidet med å redusere utslippsnivåene, noe det er jobbet med over lengre tid uten tilfredsstillende resultater. I tillegg er det kommet signaler om at metallene som slippes ut fra fabrikken og når Moelva ikke blir renset ut av kommunens renseanlegg ved Fossbekk. Derfor ber Lillesand Venstre i vår høringsuttalelse til Fiven Norges søknad om utslippstillatelse at:

● utslippstillatelsen på dagens svoveldioksidnivåer ikke videreføres, men settes til et lavere nivå som sikrer hele befolkningens helse.
● rensing av avgasser fra ovnene gjennomføres innen 2021.
● grensen for kvikksølvutslipp blir lavere enn dagens nivå.
● det opprettes et varslingssystem om når det kan ventes store utslipp (risiko for mer enn 300 µg/m3 svoveldioksid) og hvor det kan forventes at disse treffer.

Til slutt en kommentar om administrerende direktørs uttalelser til Agderposten om at “Facebook er en meningsplattform uten kvalitetskontroll og ikke en distribusjonskanal for fakta”. Selvsagt er ikke alt som kommer frem i Facebook-grupper kvalitetssjekket, og feilaktig informasjon kan forekomme. Samtidig har det kommet frem mye interessant og nyttig fakta i gruppen “Folkeaksjonen #reinluft”, inkludert detaljerte grafer om utslipp over tid.

Spørsmålet Fiven Norge bør stille seg er om de har vært flinke nok til å gi tilstrekkelig informasjon underveis. Mer åpenhet vil bidra til bedre dialog, at bekymringene til kommunens innbyggere blir tatt på alvor, og en mulighet for bedriften til å korrigere eventuelle feil. Derfor er det veldig bra at det nå er tatt initiativ til et folkemøte om utslippene 17. juni i bystyresalen. Håper mange benytter denne muligheten til å stille opp.

Endre Helgeland,
4. kandidat Lillesand Venstre