Venstre vender tommelen ned for skole på Kokkenes

Petter N. Toldnæs, Foto: Hugo Lande

Administrasjonen presenterte denne uka sitt foretrukne alternativ for plassering av ny sentrumsskole. Ideen om å bruke Kokkenes til et offentlig formål er god, men at det skal være en barneskole er Venstre sterkt tvilende til.

Venstres ønske om å utvide Brentemoen har gjentatte ganger falt i bystyret. Nå ser vi framover og forsøker å finne gode løsninger. Det er gjort en grundig og god jobb med å belyse ulike alternativer, men vi er ikke overbevist om at Kokkenes er en god plassering.

  1. Trafikale utfordringer

En av hovedutfordringene med Kokkenes-alternativet er de trange gatene og den klare forutsetningen om at nye bygg der ute ikke skal øke trafikken. Det er mulig å finne løsninger for hindre økning i trafikk på Kokkenes, men det er nærmest umulig å unngå at barn enkelte dager vil bli kjørt til skolen av praktiske årsaker. Det er beskrevet ulike måter å hindre dette på, men Venstre ønsker ikke noen form for stengsler rundt Kokkenes.

  1. Fotavtrykk og beliggenhet

Lillesand er i dag kjent for de små hvite husene som sees spesielt godt fra sjøen. En skole plassert eksponert mot sjøen vil bryte dette bildet som har vært et av de aller viktigste premissene i diskusjonen om utvikling av Kokkenes tidligere. Det ser ut til at dette i stor grad er forlatt som tema. Volum, høyde og bredde har vi vanskelig for å se at kan passe inn. Dette er en tomt som også er svært eksponert for vær og vind, og for å skape lune uterom kreves det store konstruksjoner.

  1. Skolekretser

Gjennom mange år har det vært det utfordringer med inndelingen av skolekretser i Lillesand. Det er lite forutsigbart hvilken skole barna ender på, fordi Brentemoen skole har lite fleksibilitet i klasserominndeling. Barn som bor få hundre meter fra skolen kan ende opp med lengre skolevei fordi kapasiteten er sprengt. En ny sentrumsskole vil gi større mulighet til at flere barn kan gå på skolen som ligger nærmest, og en plassering ved Dovre/Myra vil gi flere barn kortere vei til skolen.

  1. Byutvikling

Et av hovedargumentene for en ny sentrumsskole på Kokkenes har vært byutvikling. Venstre er positive til at det kommer konkrete planer for hva vi skal bruke området til. Men når byens fineste tomt skal utvikles ser vi ingen grunn til å forhaste oss. Skole er en av mange muligheter, men når det skal tas en endelig avgjørelse mener vi at debatten om valg av hva som skal komme fortjener lengre og grundigere diskusjon enn noen sommermåneder.

  1. Framtiden

Tomta på Kokkenes er begrenset i utstrekning og ligger plassert i en blindvei. Det vil med liten sannsynlighet bli bygget mange hus i umiddelbar nærhet som følge av vernebestemmelser og vekstmulighetene mot syd er ikke tilstede. Vi er redd for at en skole plassert på Kokkenes ikke gir de samme mulighetene som en annen lokalisering.

Hva skjer framover?

To dager etter høstens lokalvalg skal det nåværende bystyret beslutte hvor en ny sentrumsskole skal bygges. Vi lover å lytte til foreldre, lærere og innbyggere, men etter å ha lest gjennom utredningene ønsker vi å se videre hva som er mulig og få til på Myra og Dovre.

Myra eller Dovre?

Hovedårsaken til at administrasjonen velger bort Myra-alternativet er utfordringer med støy og krav rundt riksvei 420. Vi vil fram mot august se på muligheter for å legge lokk over deler av veien, og se hvordan rundkjøringa kan justeres for å gjøre området bedre egnet til en ny barneskole.

Størrelse, nærhet til natur og utfoldelse, samt praktiske forhold for den enkelte familie skal veie tungt i avgjørelsen. Vi ser fram til en god og saklig debatt!

Petter N. Toldnæs
Ordførerkandidat, Venstre