Frivillige hender gir økt frihet

Foto: Arild Kaarmo

Skrevet av trebarnsmor og toppkandidat for Venstre i Asker Elisabeth Holter-Schøyen og trebarnsfar og visepresident på Stortinget Abid Raja

Frihet og frivillighet henger sammen. For mange barn i Norge er fritidsaktivitet et hvileskjær fra kompliserte forhold på hjemmebane. For noen er tiden man bruker på aktiviteter etter skolen den eneste muligheten man har til å knytte sosiale relasjoner, møte likesinnede og være fri. Et tiltrengt pusterom.

For noen er tiden man bruker på aktiviteter etter skolen den eneste muligheten man har til å knytte sosiale relasjoner

143.000 årsverk med frivillighet

For mange andre representerer frivilligheten noe positivt som innebærer mestringsfølelse, vennskap, spenning, krav og utvikling. I Norge står frivilligheten sterkt. Over 240 millioner timer med frivillig arbeid blir utført i Norge hvert år. Det innebærer 143.000 årsverk. Sammenligner man det med de 213.000 årsverkene i industrien, forstår vi litt av det enorme omfanget frivilligheten har i Norge.

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) presenterte rett før jul en ny frivillighetsmelding

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V), har et brennende engasjement for frivilligheten og presenterte rett før jul en flott frivillighetsmelding. Venstre ønsker å legge best mulig til rette for at frivilligheten kan virke i all sin prakt og inkludere så mange som mulig.

Utfordringer

Med så mye frivillighet og høy deltakelse som vi har i Norge støter man på flere utfordringer knyttet til lokaler, administrasjon og kostnader. Venstre mener det må komme forenklinger og en mer samordnet frivillighetspolitikk. Det legger frivillighetsmeldingen opp til, og kommunene oppfordres til et aktivt blikk på frivilligheten lokalt.

Venstre har fått gjennomslag for «Fritidskortet» som skal dekke deltakeravgift for barn og til fritidsaktivitet, slik at alle får anledning til å ta del. I Asker har vi Aktivitetskortet som vi ønsker å videreføre i hele kommunen, og øke til 18 år. Et annet viktig tilbud for å motvirke utenforskap og senke terskelen til å være aktiv, er utlånssentraler. Slike har vi både i Asker og Røyken i dag, og i Hurum er dette under etablering.

Venstre ønsker å legge best mulig til rette for at frivilligheten kan virke i all sin prakt og inkludere så mange som mulig

Egen frivillighetserklæring

Nye Asker gjør allerede mye bra for frivilligheten. Venstre mener alle kommuner bør ha sin egen frivillighetserklæring eller melding. Frivillig arbeid bør kartlegges og vi må lytte til behovene. Optimaliseres kommunale bygg med tanke på å slippe frivilligheten til? Vet alle gryende popstjerner at de kan låne lokaler å øve i? Tilbyr kommunen råd og veiledning til frivillige aktører som ønsker å bringe noe nytt og spennende inn i lokalsamfunnet? Hva er status på kommunens arbeid med frivilligheten?

Skreddersydd frivillighetspolitikk

Venstre vil alltid prioritere frivilligheten høyt. Partiet har en iboende nysgjerrighet og stort hjerte for det frihetsprosjektet frivilligheten faktisk er. Derfor vil vi ta til ordet for at Asker skal se på aktivitetene lokalt og vi vil etter valget ta initiativ til en helhetlig gjennomgang av frivilligheten i hele den nye kommunen og kartlegge behovene. Målet må være en frivillighetspolitikk skreddersydd etter lokale forhold, kompetanse og engasjement.

Vi vil etter valget ta initiativ til en helhetlig gjennomgang av frivilligheten i hele den nye kommunen

Ved inngangen til sommerferien benytter vi anledningen til å takke alle som har stått på så langt i år og ikke minst de som skal bruke sommerferien sin til frivillig innsats til glede for mange barn i hele nye Asker og ellers i landet. Takk for deres avgjørende bidrag for å få til god nok oppvekst for flest mulig barn og unge. Og – riktig god sommer!

Hilsen Elisabeth og Abid

Dette innlegget var også å se i Budstikka 1. juli og i RHA 2. juli