Alle husstander og bedrifter i kommunen skal ha tilgang til høyhastighets bredbånd

CACHE VALLEY ELECTRIC

Gode og effektive kommunikasjoner er viktig for økt bosetting. Det utvider arbeidsmarkedsregionen, gir økte muligheter for arbeid og bedre rammebetingelser for eksisterende næringsliv. Dette gjør kommunen mer attraktiv for nyetableringer

Vi gikk til valg på at alle at alle husstander og bedrifter i kommunen skal ha tilgang til høyhastighets bredbånd. Derfor vil vi sende en skriftlig forespørsel til Averøy kommunestyre sitt møte 12. desember 2019.

Interpellasjon vedr. fiberbredbånd til Indre Averøy

Forslag til vedtak

Averøy kommune bevilger ytterligere 1 million kroner til finansiering av fiberbredbånd for strekningen Steinsvikhøgda-Kvernes-Mork. Midlene tas fra Havbruksfondet.

Indre Averøy har de siste tiårene opplevd en svært negativ utvikling. Mangel på boligfelt, og en svært restriktiv holdning til spredt boligbygging, har gjort det vanskelig for unge å etablere seg i kretsen. Dette har igjen medført synkende barnetall og både den kommunale barnehagen og barneskolen har blitt nedlagt.

Kretsen har videre en stedvis, relativt smal og lite barnevennlig vei, og det finnes i dag ikke tilbud om høyhastighets fiberbredbånd på strekningen Steinsvikhøgda-Kvernes-Mork. Dette gjør at flere, særlig unge, velger bort Indre Averøy som bosted. Det begynner også å skape problemer for næringslivet i kretsen.

På grunn av den spredte bosettingen er det ikke grunnlag for kommersiell utbygging av fiberbredbånd på Indre Averøy, og man vil derfor være avhengig av statlige midler for å få dette realisert. Kostnadene for å kunne tilby fiberbredbånd til alle husstander på strekningen Steinsvikhøgda-Kvernes-Mork er av NEAS beregnet til kr. 13,7 millioner. Det finnes i dag 3-4 bredbåndleverandører som tilbyr bredbånd til Indre Averøy. Telenor er den eneste som tilbyr fast tilkobling (via kobbernettet), mens de andre tilbyderne tilbyr svært begrensede tilkoblinger via radiolink. Telenor leverer den beste tilkoblingen med opp mot 30 Mb nær sentralen på Strand, men med kraftig forringelse av kvaliteten jo lengre bort fra sentralen man kommer. Telenor har nå varslet at de slutter å vedlikeholde kobbernettet. Dette medfører at alle som idag har tilkobling via Telenor vil måtte bytte over til radiolink når kobbernettet svikter. Dvs at disse abonnentene sine framtidsutsikter er et betydelig dårligere eller bortfallende tilbud.

Statlige midler til fiberbredbånd fordeles gjennom fylkeskommunen. Ved tildeling i 2018 og 2019 har man lagt seg på et tilskudd tilsvarende 40% av kostnadene for de prosjektene som har fått tildeling. Denne linjen må man regne med blir videreført.

Bredbåndsprosjektet Steinsvikhøgda-Kvernes-Mork har pr. i dag en lokal finansiering på 25%. Dette er akkurat på minimumskravet for å motta tilskudd. Videre antas det at utbygger dekker vel 27%. Resterende 48% er i kommunens søknad om tilskudd forutsatt dekt av statlig midler. Dette er 8% mer enn man må påregne å få, og innebærer at man vil måtte øke den lokale andelen med vel 1,1 millioner for å fullfinansiere prosjektet. Det må også nevnes at lokal medfinansiering er et av målekriteriene når søknadene om statlig tilskudd til bredbåndsmidler skal vurderes. Desto høyere andel lokale midler, desto høyere score får søknaden. I siste søknadsrunde fikk Averøy lavest score av totalt 13 innkomne søknader og ble da 1 av 3 søknader som ikke fikk tilskudd.

Averøy Venstre vil på bakgrunn av dette forslå at Averøy kommune bevilger ytterligere 1 mill kroner til lokal andel finansiering av bredbånd på strekningen Steinsvikhøgda-Kvernes-Mork slik at kommunens samlede tilskudd blir på 2,7 millioner. Resterende forutsettes finansiert ved økte tilknytningsavgifter.

Averøy kommune har de siste par årene fått tilført midler fra Havbruksfondet. Dette er penger som skal tilfalle vertskommuner som stiller areal til rådighet for oppdrett av laks, ørret og regnbueørret i sjøvann. Averøy har i 2018 og 2019 mottatt til sammen 11,1 millioner fra fondet. En stor andel av disse midlene er tildelt på grunnlag av konsesjoner med tilhold på Indre Averøy. Averøy Venstre ser det derfor som naturlig at en større andel av disse midlene kommer innbyggerne på Indre Averøy til gode.