Uttalelse: Venstre vil ha et godt busstilbud i hele Rogaland

Kjartan Alexander Lunde, Statssekretær for Nærings- og fiskeridepartementet og Klima- og miljødepartementet., foto: Joachim Steinbru

Under helgens fylkesårsmøte i Sandnes 8. – 9. februar vedtok Rogaland Venstre en uttalelse om at Venstre vil ha et godt busstilbud i hele Rogaland.

Venstre ønsker å gjøre det enklere og billigere å reise miljøvennlig. I Rogaland skal det være både enkelt, effektivt og billig å reise kollektivt. Det må satses på utvikling av ny infrastruktur og nye transportløsninger som kan bidra til å styrke tilbudet.

Hent meg-bussen er Kolumbus sin kollektivtransporttjeneste som de siste par årene har blitt testet i Sauda. Tilbudet har blitt godt mottatt og har ført til vekst i antallet bussreiser. Det nye tilbudet har ført til at tre bussruter som det knapt var passasjerer på er blitt kuttet ut. Det nye busstilbudet frakter nå istedenfor folk fra der de er og til der de skal.

Venstre ønsker å utvide ordningen med HentMeg slik at mye større deler av Rogaland kan få et slikt fleksibelt kollektivtilbud samtidig som kollektivandelen økes.

Les også: Venstre gjør det enklere for barn og ungdom å velge miljøvennlig

HjemJobbHjem-ordningen på Nord-Jæren har kommet på plass ved hjelp av de økte belønningsmidlene Venstre har fått til på Stortinget. Ordningen har ført til solid økning i antallet kollektivreisende på Nord-Jæren. Venstre ønsker at ordningen skal utvides til også å gjelde bedrifter utenfor Nord-Jæren.

Ungdomskortet har blitt betydelig styrket de siste årene. Venstre fikk i fylkestinget gjennomslag for å redusere prisen i 2017 til 299 kroner, og i 2018 fikk vi gjennomslag for å øke den øvre aldersgrensen opp til og med 22 år. Venstre skal fortsette å stå på for å ha et godt og attraktivt kollektivtilbud for ungdom i Rogaland.

I nordfylket har vi nå flere års erfaring med 10 kroners busstilbud. Dette tilbudet har ført til kraftig økning i bruken av buss i det området tilbudet gjelder. Tilbudet er godt likt og blir sett på som et reelt alternativ til bilen. Rogaland Venstre mener at det nå er på tide å utvide dette tilbudet, slik at flere kan nytte seg av det. Dette vil føre til nedgang i biltrafikk og større fleksibilitet for unge, eldre og andre som ønsker å reise uten å bruke bil.

Venstre kjemper for et kollektivtilbud som er attraktivt for folk slik at flere velger å reise kollektivt. For å få til det trenger vi hyppige avganger og gode priser til de som reiser ofte. Det skal Venstre i Rogaland kjempe for.

Rogaland Venstre vil:
– Gjøre det enklere og billigere å reise kollektivt
– Innføre HentMeg i flere deler av Rogaland
– Utvide HjemJobbHjem-ordningen til hele Rogaland
– Beholde lav pris på ungdomskortet og fjerne den nedre aldersgrensen
– Utvide tilbudet med 10-kroners buss