Varden barnehage ble lagt ned i kveld

Foto: Håvard Wannebo

Larvik Venstre har gjennom flere år kjempet for å beholde Varden barnehage, og programfestet Varden og Valby eksplisitt i partiprogrammet. Flertallskonstellasjonen i Larvik; Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet, valgte i kveld å legge ned den populære barnehagen.

Her kan du lese Magdalena Lindtvedts appell til flertallet.

Det ser i utgangspunktet lyst ut for Stavern. Det bygges og planlegges over 350 nye boliger, og barnetallet øker. Dessverre er en eventuell nedleggelse av Varden nye utsettelser av den nye skolen i Stavern neppe en fremoverlent politikk for å trekke til oss nye innbyggere. Begge deler er noe innbyggerne både ønsker og trenger.

Når Ap, H og SP ønsker å legge ned den mest sentrumsnære barnehagen i kommunens største valgkrets er det ikke merkelig at det kommer reaksjoner. For to uker siden opplevde jeg engasjementet på nært hold. Innbyggerne bar på fakler og et enormt engasjement.

Dette engasjementet viser at Staværingene ikke føler seg sett og hørt. De er nok ikke heller imponert over administrasjonens vekslende økonomisk grunnlag, og ikke heller over de politikerne som kaver med å forklare grunnen til hvorfor akkurat Varden skal legges ned – og hvorfor akkurat nå. Og når Staværningene har kommet med gode argumenter, så har de ikke blitt lyttet til.

Jeg forstår engasjementet, for kunnskapsgrunnlaget er tynt og belyser verken attraktiviteten i området, nybyggingsprosjekter eller andre sosiale faktorer som en nærbarnehage med kortreiste barn gir. Ikke nok med at det er tynt; for oss politikere har det vært en utfordring å skjønne hvorfor tallene har endret seg, og fortsatt endrer seg og hva som faktisk er riktig tall. Hvordan kan vi da være trygge på at dette er en klok økonomisk avgjørelse? Kan virkelig dere i flertallet være helt, helt sikre på at dette er riktig?

Å legge ned en lokal barnehage som kan gi kortreiste barn er mot Venstres ideologi om å gi folk frihet. Folk må få ta frie valg, og i det ligger det å velge mellom små eller store, nært eller fjernt eller kommunal eller privat barnehage. Det Larvik kommune nå gjør er å fjerne noe av denne valgfriheten. Dette er noe Venstre aldri kan stemme for, og det var også derfor vi stemte mot kjøpet av iFokus-barnehagene.

I tillegg til at vi nå gir folk mindre valgfrihet, kommer trolig en nedleggelse medføre en underkapasitet på barnehageplasser i Stavern, for her øker barnetallet. Det kan bety at noen familier må velge barnehageplass et annet sted. En nedleggelse er óg en risiko for tap i kroner og øre for kommunen. Barna i Varden må nemlig over i nye barnehager, og denne kapasiteten i Stavern fins i dag kun i Sjøparken, som er privat, og derved blir det dyrere for hver plass for kommunen.

Vi må stå i tøffe vedtak, det er en av rollene når du skal ta kloke vedtak for felleskapet. Men da må man være trygg på at vedtaket er riktig og nødvendig. Dette vedtaket frykter jeg fordi vi ikke vet konsekvensene av det. Jeg har tallene og fremstillingene fra rådmann, men jeg har også tallene fra SU i Varden barnehage. De har analysert lokaldemografiske forhold, tilflytting og barnetall. Deres siste analyse er svært grundig og oppsummerer administrasjonens egne tall. Den viser til en reell besparelse på mindre enn 100 000 kroner i året dersom Varden legges ned. Men uansett sluttsum; Venstre gjorde det klart i vårt budsjettforslag i desember, og vi er beredt å spare på kirkelig virksomhet fremfor barna.

 

Det vi ønsker, er tilflytting. Både til kommunen og til Stavern. En nedlegging av Varden vil være et utvetydig signal om at vi ikke ønsker tilflyttere med barn til Stavern, vi sier snarere “flytt til Sandefjord i stedet”.