Uttalelse: Styrk skolenes rolle i arbeidet mot ungdomskriminalitet

Foto: iStock

Uttalelse vedtatt på Oslo Venstres årsmøte 08.02.19:

Etter flere år med nedgang i ungdomskriminaliteten, snudde trenden i 2016. Vi ser en bekymrende økning, og både politi og ungdommen selv rapporterer om mer og grovere vold, om en normalisering av omsetning og bruk av narkotika – om tøffere miljøer enn vi har hatt de siste årene. Økningen skyldes først og fremst flere unge gjengangere – personer som gjør mange lovbrudd hvert år. Per i dag sier politiet at de har registrert unge kriminelle gjenger i åtte områder i Oslo.

Som politikere har vi et stort ansvar for å sikre en tryggere by, gode oppvekstvilkår for alle uansett bakgrunn og et hjelpeapparat og politivesen som hjelper ungdom ut av skadelige miljøer. Ikke minst må vi sørge for forebygging og hjelp på de arenaene der vi vet at barn og unge tilbringer tiden sin, først og fremst på skolene.

Det nytter med målrettet arbeid i skolen. Skoler i Oslo med relativt lik elevmasse kan være vidt forskjellige: den ene kan ofte oppleve problemer og bråk, mens det på den andre skjer sjelden eller aldri. Det avhenger blant annet av hvilket arbeid som blir gjort på skolene og størrelsen på ressursene som blir satt inn. Og selv om det allerede gjøres mye godt arbeid i Osloskolen, kan vi alltid gjøre mer.

Oslo Venstre mener vi må prøve ut nye tiltak på enkeltskoler med særskilte utfordringer i elevmassen. Skolene må tilføres økte midler slik at de kan prioritere nye tiltak som vil bidra til å løse deres utfordringer. Særlig ønsker Oslo Venstre at de ekstra midlene til de utvalgte skolene skal kunne brukes til:

  • At skoler som sliter med høy turnover og lav rekruttering kan satse på høyere lønn eller flere stillinger for lærere
  • ‘Community school’-prosjekter der tjenester som barnevern, psykolog og NAV flyttes inn i skolen
  • Skolematprosjekter
  • Flere miljøarbeidere

Tidligere har staten og Oslo kommune samarbeidet godt for å gi et løft til utsatte områder i byen. Dette inkluderer Indre-Øst-satsingen på 1990-tallet, Groruddalssatsingen og Oslo-Sør-satsingen. Alle prosjektene betegnes som vellykkede. Nå er det på tide på igjen forene kreftene til stat og kommune for å gi et løft for barn og unge i utvalgte områder i Oslo.

Kostnadene for satsingen bør deles likt mellom Oslo kommune og staten, slik det har vært gjort ved tidligere satsinger. Det bør også tas et initiativ til at det forskes på effektene av en så stor satsning som det skisseres opp her – en slik erfaring kan gi dyrebar kunnskap for fremtiden.

Fritidsklubber er et av våre viktigste hjelpemidler for å forebygge sosialt utenforskap. For mange barn og unge er fritidsklubben deres eneste fristed. Der har de en møteplass hvor de får utfolde seg og kan legge bort bekymringer. For barn og unge som vokser opp i lavinntektsfamilier er det sjelden tid eller plass til å ha besøk av jevnaldrende. Da blir fritidsklubben fort deres eneste sosiale møteplass utenom skolen. Frivilligheten er sentral for å bidra med et godt tilbud for unge, men har dessverre altfor ofte mangel på midler.

Oslo Venstre vil:

  • Ta initiativ til et samarbeid mellom Oslo kommune og staten for å starte et prøveprosjekt der utvalgte skoler i områder av Oslo som sliter med høy ungdomskriminalitet får tilført ekstra ressurser
  • At størstedelen av de ekstra midlene bør gå til betydelig økt økonomisk handlingsrom for de utvalgte skolene, så de kan prøve ut tiltak de mener kan løse lokale utfordringer.
  • At en mindre del av midlene deles mellom skolene, fritidsklubber, frivillige aktører og sosiale tjenester i området for å tilby et bedre tilbud for ungdommene. Det bør være et mål at de samme personene er tilstede på de ulike arenaene, slik at det enklere kan skapes sosiale relasjoner mellom de ansatte og ungdommene
  • At det skal gjennomføres et forskningsprosjekt som analyserer effekten av dette skoleløftet. Løftet bør følges opp med videre finansiering der det er funnet tydelig positive effekter.
  • Satse på miljøarbeidere
  • At løsninger utvikles i samarbeid med ungdommer
  • Arbeide for bedre vilkår for ungdomsmedvirkning
  • Sikre grunnfinansiering i kommunebudsjettet til fritidsklubbene
  • Prioritere den unge frivilligheten i forskrift for bruk og lån av skolelokaler