By eller bebodd rundkjøring?

Jessheim by skal huse dobbelt så mange om 30 år. Da kan vi ikke mure byen inne i en rundkjøring, Jurgen Kornstaedt

Hva bygger vi – en by eller en bebodd rundkjøring?

«Det er bedre med en dram i timen enn en time i Drammen». Denne, og flere andre linknende vitser stemplet Drammen som et utrivelig sted i flere tiår. Grunnen var at det daværende vegvesenet hadde fått herje fritt og byen var et virrvarr av bruer og kryssende motorveier – omtrent slik man bygde byer for biler – ikke for mennesker – i USA på 50-tallet.

Det har tatt lang tid og kostet enormt med penger, men i dag er Drammenserne stolte av byen sin. Ælvebyen ligger nå helt på topp i omdømme blant norske byer og både næringsliv og innbyggere strømmer til.

Dessverre ser det ut til at tankesettet som ødela Drammen på 1960-tallet fremdeles lever i enkelte miljøer, og det kommer til syne nå i planene over mulige korridorer for den nye E16. «En gavepakke!» jubler Frp mens Nye Veiers konsulenter tegner streker som igjen kapper Ullensaker i to, som går et steinkast fra husveggene på Nordkisa og på Nordbymoen på Jessheim, som raserer det eneste gjenværende større naturområdet vi har og som i praksis vil mure Jessheim inne og gjøre byen vår til den grå, døde, steinlagte rundingen i midten av Norges største rundkjøring. Ærlig talt, selv Ullsokninger fortjener bedre?

Derfor vil vi ha en E16 som bygger videre på de strekningene som allerede er bygget. Disse kan gjerne beholde 100 km/t som fartsgrense. Den nye delen må legges så skånsomt i terrenget som mulig med tanke på boliger, dyrket mark og naturverdier. Ikke minst må den bygges for alle som skal bruke den, inkludert dem som skal til og fra Oslo, og ikke som i planene som har blindt fokus på «15 minutter spart kjøretid fra Hønefoss til Kongsvinger». Hvem kjører forresten fra Hønefoss til Kongsvinger?

I Venstre vil vi bygge Jessheim til en moderne by på innbyggernes premisser. En slik by må ha luft rundt seg, og tilgjengelig nærnatur for alle. Tegningene fra Nye Veier AS – som tiljubles av Frp – gir oss det motsatte. De kveler byen og stenger den inne på enda en side. Nei, en kjempetabbe blir ikke noe annet enn en kjempetabbe den andre gangen man gjør den!