Fylkesbudsjettet 2021: Storsatsing på skolebygg, kollektivtransport og nye arbeidsplasser

Kjartan Alexander Lunde (gruppeleder) og Unni Fuglestad (medlem av regional-, kultur- og næringsutvalget), foto: Joachim Steinbru

Venstre og flertallspartiene i fylkeskommunen la tirsdag fram et budsjett som har en storsatsing på skolebygg, kollektivtransport og nye arbeidsplasser.

Kjartan Alexander Lunde, gruppeleder for Rogaland Venstre

– Det er godt budsjett for årene framover. For Venstre så er det viktig at dette budsjettet satser på skolen, løser klima- og miljøkrisen og bidrar til å skape flere nye jobber, sier gruppeleder for Venstre, Kjartan Alexander Lunde.

De neste fire årene skal det brukes 1,7 milliarder på å oppgradere skolebygg. Flertallspartiene legger samtidig opp til at fylkeskommunen har en sunn og fornuftig økonomisk styring, slik at vi sikrer økonomisk bærekraft.

De siste årene har Venstre og flertallspartiene lagt inn mye ekstra innsats til oppfølgning av elever og lærlinger som trenger mest støtte. Satsingen mot frafall i videregående opplæring på 17,5 millioner kroner årlig videreføres.

– Fylkesrådmannen har skissert flere kutt i videregående opplæring. Nytt for neste år er at det legges inn 2,7 millioner kroner årlig for å kunne fortsette med lavere elevtall i yrkesfagsklasser, slik at lærerne kan være tettere på elevene. Vi har også fått fjernet planlagte kutt på Toppvolley og IB-klasser som var foreslått kuttet fra skolestart 2022, sier Lunde.

Venstre fikk høsten 2019 solid gjennomslag i den blågrønne regjeringen for satsing på kollektivtransport. Det gjør at billettprisene er kuttet i hele Rogaland fra 1. november og det har kommet flere bussavganger på Nord-Jæren i fra oktober.

Les også: Venstre kutter billettprisene

Venstres medlem av regional-, kultur- og næringsutvalget, Unni Fuglestad

Venstre sine tidligere gjennomslag for satsing på Ungt Entreprenørskap og tilrettelegging for nye bedrifter videreføres. I tillegg styrkes inkubatormidlene til Validé med en million kroner årlig.

– Vi legger nå til rette for å fortsatt støtte nyskapning og gründervirksomhet i årene framover. Det skal også tas initiativ til maritim kompetansestrategi for Vestlandet slik at vi kan tilrettelegge enda bedre for den maritime næringen, sier Venstres medlem av regional-, kultur- og næringsutvalget, Unni Fuglestad.

Fylkesrådmannen hadde foreslått kutt på regionale utviklingsmidler. Dette er midler som er viktig for å tilrettelegge for friluftsliv, stedsutvikling, folkehelse og universell utforming. I flertallet sitt budsjett så reverseres 1 million kroner i det foreslåtte kuttet.

– Fylkeskommunen tar et betydelig klima- og miljøansvar. Det er veldig viktig at Venstre bidrar til å gjøre Rogaland grønnere og omstiller oss for framtiden, sier Fuglestad.

I tråd med Venstre sitt valgprogram er det også lagt inn at fylkeskommunen skal støtte opp om utredning av bane til Ullandhaug dersom dette kommer inn i nasjonal transportplan.

Se hele endringsforslaget til budsjett 2021 og økonomiplanen 2021-2024

Les også: Disse er med i Rogaland Venstres fylkestinsgruppe