EØS: Beleilig for deg og meg, livsviktig for næringslivet

Venstre vil ha mer europeisk samarbeid, ikke mindre., Venstre

Gruppeleder i Frogn Venstre, Line Stokholm, har sammen med Nesodden Venstres Anne-Berit Smørås, skrevet dette gode debattinnlegget om viktigheten av EØS-avtalen, som ble publisert i Akershus Amstidene 6/8-21.

 

Mange lengter tilbake til tida før pandemien: friheten til å slippe passkontroll på vei inn i Spania. Å kunne komme seg like enkelt til hytta, enten den er i Sverige eller Drøbak, eller muligheten til studere et semester i England. Disse frihetene har vi på grunn av EØS-avtalen. Men den er så mye mer enn en litt mindre kronglete charterferie.

Tilgangen til det indre marked er selve bærebjelken i Norsk eksportnæring, og er for viktig til å være element for billige retoriske poeng. Hver fjerde jobb i norsk næringsliv er eksportbasert og er helt avhengig av tilgangen til EU`s indre marked. Mange bransjer, som f. eks. jordbruk, reiseliv og byggebransje, er også avhengig av fri flyt av arbeidskraft i Europa. Koronaperioden har vist oss tydelig hva konsekvensene blir når friheten til å jobbe hvor du vil i Europa forsvinner. Det er EØS-avtalen som gir den markedstilgangen og den arbeidskraften næringslivet vårt er så avhengige av. Venstre vil verne om det europeiske samarbeidet, og styrke det.

Det vil sannsynligvis ikke skje ved et eventuelt maktskifte etter valget. Sp og SV vil begge ta Norge ut av EØS-avtalen og sette arbeidsplassene våre i spill. Samtidig ser vi at EØS-avtalen har historisk høy oppslutning i befolkningen. Det er ikke godt å vite hva en regjering ledet av Støre eller Vedum vil bety for europeisk samarbeid. Men én ting er sikkert, og det er at det siste næringslivet i Viken trenger nå, etter halvannet år med usikkerhet på grunn av en global pandemi, er enda mer usikkerhet – denne gangen om de vil ha tilgang på det indre markedet og nødvendig arbeidskraft også etter valgdagen.

Vi skal ikke kimse av partier som ønsker å ta Norge ut av den 27 år gamle EØS-avtalen – avtalen som har sikret norske folk, varer, tjenester og kapital frihet og tilgang til Europa. Erfaringene med brexit tjener som advarsel. I Storbritannia stupte innvesteringene da det ble klart at brexit var et faktum. Selv om de til slutt ble lovet en ny handelsavtale, flyttet eksportindustrien ut til andre EU-land. Industriarbeiderne satt igjen med svarteper.

Venstre lover mer europeisk samarbeid, ikke mindre. Det har også regjeringen vi er en del av – og fortsatt går til valg på – hele tiden vært tydelig på. EØS-avtalen tjener oss godt, og veien framover bør være et sterkere europeisk samarbeid hvor Norge får stadig mer innflytelse, ikke mindre. På sikt bør EU-medlemskap være målet, ikke alenegang.

Inntil da må vi gjøre det som er best for næringslivet og arbeidsplassene våre, for klimakampen, for forskning og innovasjon og for alle oss som bare vil på ferie utenfor Norge igjen: støtte opp om EØS-avtalen og frihetene den gir oss.