Klimakrisen må løses nå, men det er ditt valg

Karin S. Frøyd, Foto: Elisa Amanda Nyheim

Forleden kom en ny rapport fra FNs klimapanel som med enda større tydelighet slår fast det vi allerede visste fra før: Klimaendringene er menneskeskapte. All CO2 vi slipper ut har en direkte effekt på klodens oppvarming. Konsekvensene dersom vi ikke kutter utslipp raskt, er katastrofale for hele kloden. Her i Larvik-området betyr det mer styrtregn og flom, mindre snø og varmere somre. Men selv om det er alvorlig, er det ikke helsvart: Forskerne sier også at det fortsatt er mulig å løse klimakrisen og begrense klodens oppvarming til 1,5 grader. Men da må vi handle nå!

Mitt budskap er at valgene vi tar de neste årene er avgjørende. Det betyr at valget ditt den neste måneden er avgjørende.

Venstre var det første partiet som satte natur- og miljøvern på agendaen og hadde det i partiprogrammet sitt. Ved stortingsvalget i 1989 var Arne Fjørtoft partileder og snakket engasjert om hvor viktig det var å redde kloden. Han og stortingskandidatene fokuserte sterkt på at Norge skulle bli et miljøpolitisk foregangsland ved å utvikle miljøteknologi og finne løsninger som også andre kunne benytte.

Takken (straffen) ved valget i 1989 var at Venstre ble kastet ut av Stortinget. Dette ble en stor nedtur for meg. Nå håper jeg at velgerne lytter til det som Venstre har å si. I dag er mye av det Venstre advarte mot, dessverre blitt virkelighet.

I januar i år la regjeringen, med Venstres klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn i spissen, fram en klimaplan – et historisk taktskifte i norsk klimapolitikk. Dette var første gang en regjering la fram en troverdig, helhetlig plan for å få ned utslippene i alle sektorer. Partiet har bevist at vi er et parti som har fått gjennomslag og er et troverdig samarbeidsalternativ. Med Venstre i regjering går utslippene ned, og er på sitt laveste på 28 år. Det er helt nødvendig at et miljøparti har en hånd på rattet for å løse klima- og naturkrisen.

Venstre bidrar til at Norge tar ansvar for å fortsette å kutte klimagassutslipp. Raskere og mer enn før. Vi mener det er viktig å fortsette samarbeidet med Europa og andre land om tiltak. En grønn framtid med frihet og muligheter for alle er mulig. Men det krever at du er med. Du bestemmer hvem som skal representere deg i Stortinget de neste fire årene og hvem som skal ha ansvaret i klimapolitikken framover. Jeg håper at Venstre kan få den tilliten! La Venstres Carl-Erik Grimstad fra Vestfold få fire nye år på Stortinget.

Karin S. Frøyd, Larvik Venstre