Kommunal kompensasjonsordning: – Det haster!

MINISTERBESØK: I september 2020 besøkte daværende næringsminister Iselin Nybø (V) Jessheim. Rask utbetaling av kompensasjonsmidler til næringslivet var tema. I midten: Thorbjørn Merkesdal., Stein V. Leidal

Ullensaker har mottatt drøyt 6,4 millioner kroner i en ny runde med kompensasjon til pandemirammet næringsliv. Hos oss i Ullensaker er igjen reiselivet hardet rammet. Kommunen må utbetale pengene raskt og effektivt, sier gruppeleder Thorbjørn Merkesdal til Romerikes Blad 28/12:

“- Vi vet at Ullensaker blir hardere rammet når det gjelder reiseliv, eventer og servering. Derfor må kommunen være flink til å dele ut pengene raskt. De statlige ordningene er grunnlaget i kompensasjonsordningene, men de kommunale gir oss mulighet til å tilpasse og være tettere på lokale behov, sier Merkesdal.

Han har selv blitt rammet av nedstengingene under pandemien, som gründer og bedriftseier på Jessheim.

– Jeg er medeier i et lite treningssenter, som flere ganger i 2020 var nedstengt av staten. På tross av at vi ble stengt av staten, så viste det seg at de nasjonale støtteordningene ikke var så gode som vi hadde trodd. I slike situasjoner er det viktig at det også kommer støtte gjennom den kommunale kompensasjonsordningen, hvor personer med lokal kompetanse kan jobbe tett på vårt næringsliv og få mest mulig ut av pengene, sier Merkesdal.”

Sidsel Skjelmerud er innehaver av eventfirmaet Cockpit Event AS i tillegg til at hun er styreleder for etablerersenteret Business Jessheim og aktiv i Ullensaker Venstre. Hun opplevde at omsetningen i firmaet falt med mer enn 50% i fjor:

“- Det er beintøft. 4. desember rant avbestillingene inn, og alt som var booket for desember og januar forsvant med en gang.

Skjelmerud fikk det travelt da samfunnet åpnet opp. Folk var desperate etter å møtes, og Skjelmerud jobbet lange dager for å gi kundene det de ville ha av aktiviteter og arrangementer. Etter halvannet år uten omsetning begynte hun å få tilbake troen, men så ble det bekmørkt igjen.

– Jeg har aldri i mitt liv jobbet så mye som fra midten av august til begynnelsen av desember i år. Jeg kan telle på én hånd dagene under ti timer. Det er på grunn av høsten vi kan klare å overleve enda en nedstenging, men den kan ikke bli langvarig, sier Skjelmerud.

Fikk støtte

“– Det hjalp i aller høyeste grad. Av staten fikk vi på det meste dekket to tredjedeler av de faste kostnadene, noe en ikke kan overleve på i lengden, sier Skjelmerud. I tillegg gikk Business Jessheim ut og oppfordret huseiere om å gi redusert husleie. Alle sa ja og ga bedriftene gratis husleie en periode. Tanken var at alle var berørt.”

Ullensaker Venstres har sterkt fokus på næringslivet i flyplassregionen. I første omgang må vi komme oss gjennom krisen pandemien medfører, men like viktig er det å omstille og tilpasse regionen.

Les hele saken her: Halvannet år uten omsetning: – Mye frustrasjon og fortvilelse