Ny start i etablererfellesskap

MESSEGENERAL: Marit Aadnøy startet Internasjonale Messetjenester AS i 2001. Etter pandemien satser hun pånytt i etablererfellesskapet på Jessheim, Skjermdump

Ullensaker Venstre presenterer oppstartbedrifter og små- og mellomstore bedrifter i kommunen. Først ute i serien er Internasjonale Messetjenester AS som vi treffer hos Business Jessheim

Marit Aadnøy flyttet bedriften sin, Internasjonale Messetjenester AS, til Business Jessheim høsten 2021.

– Her er det et pulserende liv med mange gründere og enda flere spennende ideer, forteller Aadnøy. Det var en bekjent som tipset meg. Da jeg ble sittende alene igjen på kontoret i Gjerdrum under pandemien og jeg kun jobbet med tunge pandemirelaterte oppgaver, ble dagene veldig ensomme. Jeg har ikke angret på at jeg flyttet kontoret hit. Samlokalisering med Etablerertjenesten på Øvre Romerike, Innovasjon Gardermoen og Næringsavdelingen i kommunen er svært positivt. Her er det gode muligheter til å utvide nettverket, få gode tips, og om mulig sammen skape noe større. Her er inspirerende kolleger med en indre «drive» som jeg liker, og et sosialt miljø som jeg trives godt i, understreker Aadnøy.

Bedriften

Internasjonale Messetjenester så dagens lys i 2001 og intensjonen var å representere utenlandske messeselskap i Norge. – Jeg fikk raskt agenturene for Hamburg Messe og messen ALUMINIUM i Düsseldorf. Siden 2006 har jeg arrangert den norske paviljongen med 10 norske bedrifter på ALUMINIUM, sier Aadnøy.

Etter hvert fant hun imidlertid ut at det var viktig med flere ben å stå på, både for å være mindre sårbar, men også for mulig å kunne spre inntektene utover hele året. Med sin kunnskap om internasjonale messer, begynte Aadnøy å lage reiseopplegg til messer internasjonalt for bransjeforbund, fagtidsskrifter og grupper, gjerne kombinert med studiebesøk. Helt siden 2003 har Bondebladet vært en svært viktig kunde, og selskapet har lagd mange messe- og landbruksrelaterte studieturer for dem. I tillegg skreddersyr hun reiseopplegg i en egen avdeling under domenet Reisegleder.

Pandemien rammet hardt

Før pandemien rammet så 2020 ut til å bli et veldig bra år for virksomheten. Aadnøy forventet en omsetning på 11 millioner men endte opp med bare 2.. Fire dyktige prosjektbaserte reiseledere og en ansatt måtte permitteres. Aadnøy selv startet et voldsomt arbeid med å kansellere fremtidige reiser, tilbakebetale kunder, kjempe for å få tilbake allerede innbetalte beløp fra leverandører, samtidig som hun hadde et håp om at pandemien snart ville gå over. – Imidlertid forsto jeg raskt at vi måtte omstille oss, og fra stort sett kun å ha arrangert utenlandske turer, greide vi sommeren 2020 å omstille oss til å tilby flere skreddersydde rundreiser i Norge. Da høsten kom og smitten økte i samfunnet, ble imidlertid alt kansellert igjen. Da hadde vi ikke noe valg og jeg måtte også permitteres 80%. Jeg fikk heldigvis brukt noe av kompetansen min i et deltids vikariat som tysklærer, sier hun.

GLAD FOR STØTTE: Marit Aadnøy sier at støtten kommunene fordelte i desember gjorde at hun nå kan satse videre. Torsdag 10/3 fikk hun besøk av Venstres partileder Guri Melby.

Støtteordningen berget driften

-Jeg søkte, og fikk midler under femte runde av den kommunale støtteordningen i desember i fjor. Takk og lov for at jeg flyttet bedriften til Ullensaker. Gjerdrum kommune fikk nemlig ikke midler fra staten i denne runden som hadde fokus på reiselivs- og serveringsbransjen. Denne tildelingen gjør at jeg nå kan planlegge for vekst. I første omgang vil jeg ansette en selger, smiler hun.

Nye skyer i horisonten

Krigen i Ukraina har imidlertid skapt ny usikkerhet i messebransjen. Det planlegges mange store messer i Europa framover, og Aadnøy håper at de vil kunne gå av stabelen som planlagt. – Alt er jo fullbooket, forteller hun. Usikkerheten internasjonalt gjør at vi kommer til å fortsette med å jobbe med arrangementer og reiser innenlands, ikke minst i nærområdet, avslutter Marit Aadnøy.