Vil redde Akersvannet

Forurensingssituasjonen for Akersvannet er kritisk. I en interpellasjon ber Camilla Bilstad Johannessen (V) om at situasjonen for Akersvannet kartlegges og at dette legges fram en egen sak for folkevalgt behandling for å gjennomføre livreddende tiltak for den økologiske tilstanden.

Akersvannet har vært et av Norges rikeste fiskevann og i reservatet er det observert 190 fuglearter, åtte fiskearter, storsalamander som er rødlistet, syv ulike pattedyr og seks naturtyper: rik naturlandskaps -sjø, intakt lavlandsmyr, viktige bekkedrag, dammer, rik edelskog og rik sumpskog.
Nå er imidlertid vannet svært forurenset som et resultat av mangelfull skjøtsel og avrenning fra kloakk, jordbruk og gartnerier. Akersvannet ligger stabilt i klasse 5, svært dårlig vannkvalitet, ifølge kriterier fra Klima- og forurensings- direktoratet. Med høy produksjon av alger og høyt næringsinnhold i vannet er det i sommerhalvåret kraftige giftalgeoppblomstringer her. I 2021 døde to hunder av store leverskader som følge av giftige blågrønnalger etter å ha badet i Akersvannet. Algeoppblomstringen har også ført til massiv fiskedød grunnet oksygensvikt i vannet. Årlig går Miljørettet helsevern i Vestfold ut med advarsel mot bading i Akersvannet.

– Det som har skjedd de siste 10-15 årene har vært katastrofalt for naturreservatets vannhelse og eksistens, sier Camilla. I interpellasjonen ba hun ordføreren om å ta initiativ til at det legges frem en sak til folkevalgt behandling som viser hva som er status for prosjektene man har iverksatt for å forbedre situasjonen i Akersvannet og hvordan man kan sikre en forbedret bevaring av Naturreservatet Akersvannet i Sandefjord.

Siden Akersvannet ligger både i Sandefjord og Tønsberg kommuner, har hun samkjørt seg med Suzy Haugan i Tønsberg Venstre som har samme interpellasjon i Tønsberg. De to ber også om at ordførerne tar initiativ til et tettere samarbeid mellom de to kommunene.
– Livreddende krafttak for å redde den økologiske tilstanden til Akersvannet naturreservat er vårt ansvar. Derfor må vi samarbeide, på tvers av kommunegrenser. Vi har ikke tid eller råd til å miste flere naturlige økosystemer, skriver de to Venstre-representantene.

Ordfører Bjørn Ole Gleditch besvarte interpellasjonen 12. mai. Han viste forståelse for den bekymringen som interpellasjonen gir uttrykk for og vil be kommunedirektøren om å ta initiativ til et felles møte med Statsforvalteren i Vestfold og Telemark og Tønsberg kommune. Ordføreren vil videre be om at det blir lagt fram en egen sak slik interpellanten etterspør i løpet av høsten 2022. I en slik sak vil det være naturlig å fokusere på dagens tilstand i Akersvannet samt få frem status og planer for gjennomførte og planlagte tiltak.

 

Akersvannet naturreservat består av 2320 dekar, hvorav 2135 dekar er vannareal. Våtmarksområdet Akersvannet i Sandefjord og Tønsberg kommuner ble fredet som naturreservat i 1981, og var tidligere en drikkevannskilde.