Feilsått kritikk fra opposisjonen, vi er jo for samarbeid, sier Gustav Søvde til Dan Hagen, TA

Foto: Dan Hagen, TA

Vi i posisjonen er i praksis for samarbeid med private når det gjelder helse- og omsorgstjenester, selv om enkelte partier har ideologiske motforestillinger, og vi kjøper for bortimot 100 millioner kroner fra private firmaer eller ideelle organisasjoner eller stiftelser.

Det uttaler Gustav Søvde (Venstre), medlem av bystyret i Skien kommune. Han er sterkt uenig i framstillingen til Halvor Berg-Hanssen (Høyre) i onsdagens TA, Berg-Hanssen uttalte blant annet:

– Det styrende flertallet virker å være vaksinert mot å bruke private tjenester, selv om vi kan spare millioner.

– Som et eksempel på at posisjonen og opposisjonen ser likt på dette med private tjenester, nevner jeg en sak som var oppe i november 2020, sier Søvde.

– Her var det et enstemmig vedtak i helse- og omsorgsutvalget som i forslaget til budsjett for 2021 gikk inn for at avtaler med private tjenesteleverandører skulle gjennomgås, faktisk med tanke på om det kunne være billigere å ansette egne folk i kommunen i stedet for å leie private tjenester.

– Innleie av korttidsplasser ved Betanien hospital var det full enighet om, allerede høsten 2020. Men det er jo ikke politikerne som skal forhandle. Og administrasjonen har aldri fått til noen avtale med Betanien hospital. Hva det strandet på, har jeg ikke oversikt over.

– Selv om de som for eksempel blir plassert på Drangedal sykehjem har det utmerket, ville det jo vært langt bedre for pårørende om man kunne vært på Betanien i stedet.

Søvde tror ikke det er stor motstand i posisjonen om å vurdere om en midlertidig skal beholde plasser ved Gjerpen sykehjem når det nye sykehjemmet i sentrum har åpnet neste år – og til utvidelsen av Lyngbakken sykehjem.

– Etter at Høyre hadde fremmet denne saken i hovedutvalget i februar i år, og ikke fått flertall, anket man den til bystyret. I bystyret trakk Halvor Berg-Hanssen anken fordi det var signaler om nettopp å se på denne saken på nytt i utvalget.

Søvde stiller seg bak uttalelsen fra utvalgsleder Monica Karlsen (Arbeiderpartiet) som i TAs artikkel klart ga uttrykk for at det viktigste for innbyggerne er en god balanse mellom de kommunale og de private helsetjenestene.

– Dette er i samsvar med Venstres ideologi.