Les Stig Vaagan sin tale på Pride Hamar!

Mona Melanie Lindseth

Stig Vaagan holdt lørdag 13.August tale under Pride Hamar. Her kan du lese talen.

Tusen takk for at jeg fikk komme hit i dag!

Kjære alle sammen!

Mangfold. Medmenneskelighet. Menneskeverd. Toleranse. Kjærlighet.

Disse fem ordene slår meg når jeg tenker på hva Pride står for. At alle mennesker skal behandles som likeverdige, uavhengig av seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk. For meg, for oss som er her, og heldigvis for de fleste ellers, er dette en selvfølge.

Tidligere i sommer fikk vi imidlertid en skrekkelig påminnelse om at det er mange som verken setter mangfold, medmenneskelighet, menneskeverd, toleranse eller kjærlighet høyt. Det resulterte i et brutalt angrep på glade mennesker som koste seg sammen med andre ute på byen.

Etter skytingen leste jeg en kommentar i en avis, som konkluderte med at man er ikke trygg når man må markere seg som trygg på Facebook.

Så er det midt opp i dette viktig å tenke på at det har skjedd mye i samfunnet rundt synet på seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsorientering, og å glede seg over det. Jeg husker fra da jeg gikk på ungdomsskolen og videregående hvordan «homo» og «lespe» ble brukt som skjellsord og i utallige stygge vitser som haglet rundt i skolegården. Jeg husker hvordan altfor mange – kanskje i usikkerhet – lo med av vitsene. Det er tross alt en bedring å spore.

men Pride er en gledens dag, og vi må ikke være redde for å trekke frem alt som er å glede seg over!

Jeg er så heldig å jobbe med ungdommer hver eneste dag. Det er så fint å se hvordan toleransen og respekten for mangfoldet vokser, og ikke bare blant de unge, men også i andre aldersgrupper. Det er håp – og til tross for det store tilbakeslaget i sommer, mener jeg det er verdt å legge vekt på det.

Jeg vil takke alle dere i Pride Hamar og i LHBT+ -bevegelsen generelt for det fantastiske arbeidet dere gjør for å fremme toleranse.

Husk at dere hjelper ikke bare folk i LHBT+ , men dere hjelper også alle andre mennesker til å forstå og omfavne mangfoldet! Dere hjelper oss til å forstå at vi er ikke homofile eller transpersoner eller heterofile eller bifile.

Vi er mennesker som søker mangfold. Som søker Medmenneskelighet. Menneskeverd. Toleranse. Vi er mennesker som søker kjærlighet!

Takk for oppmerksomheten!